Sauli Niinistö lausui sujuvasti venäjää - Dmitri Medvedev lupasi opetella suomea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Niinistö lausui sujuvasti venäjää - Medvedev lupasi opetella suomea

Presidentti Sauli Niinistö järjesti ensitöikseen Moskovassa yllätyksen Dmitri Medvedeville lausumalla tälle tervehdyssanat sujuvasti venäjäksi.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Medvedev tapasivat Medvedevin virka-asunnolla Gorkissa Moskovassa.­

11.2.2013 13:32

Kun pääministeri Medvedev oli ensiksi toivottanut Niinistön tervetulleeksi omalle virka-asunnolleen Gorkiin, Niinistö aloitti oman puheenvuoronsa venäjäksi.

- Spasibo bolshoe, ja otshen rad vas videt, gospodin prevyi ministr, Niinistö sanoi varsin sujuvasti ääntäen, mutta selvästi hieman itsensä puheyritykselle myhäillen.

Niinistö siis kiitti Medvedeviä ja kertoi olevansa oikein iloinen nähdessään tämän.

Ainoa pieni kauneusvirhe oli ministeri-sanan venäläisessä määreessä, sillä Niinistö käytti hieman haparoiden sanaa prevyi eli "ensimmäinen". Normaalisti pääministeristä käytetään Venäjällä englannin kielestä omittua premer-sanaa.

Asia tuli kuitenkin hyvin ymmärretyksi, mikä on aina vieraan kielen puhumisessa tärkeintä. Ja toisaalta Venäjällä on meneillään juuri tendenssi, jonka mukaan kielessä halutaan suosia nimenomaan venäjänkielisiä sanoja, joten itse asiassa Niinistö oli tässäkin venäjä kielen puolustaja.

Medvedev oli selvästi vaikuttunut Niinistön venäjä-harrastuksesta.

-  Kiitos, Medvedev sanoi ensiksi suomeksi mutta vaihtoi sitten kielen venäjään.

- Seuraavalla kerralla minä yritän lausua tervehdyssanat suomeksi, hän lupasi naureskellen.

- Spasibo, Niinistö vastasi tähän yhä edelleen venäjää käyttäen.

Niinistö saapui Moskovaan maanantaina aamulla. Hän tapaa päivän aikana Medvedevin lisäksi myös Venäjällä toimivia suomalaisyrirysten edustajia. Tiistaina on vuorossa presidentti Vladimir Putinin tapaaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?