Sana on vapaa Dinh Dang Dinh: Hallituksen arvostelijaa pamputettiin matkalla vankilaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hallituksen arvostelijaa pamputettiin matkalla vankilaan

Vietnamilaisten bloggaajien olot ovat tukalat, mikäli he kehtaavat arvostella maan hallitusta kirjoituksissaan.

Syytteen mukaan Dinh Dang Dinh kirjoitti omaan blogiinsa vuosina 2007-2011 lukuisia valtiota arvostelevia kirjoituksia.­

8.2.2013 5:34

Näin kävi omaa blogiaan pitävälle Dinh Dang Dinhille. Hänet tuomittiin 8. elokuuta 2012 kuudeksi vuodeksi vankeuteen Vietnamin rikoslain 88. pykälän perusteella. Tuo kyseinen pykälä oikeuttaa langettamaan tuomioita valtiovaltaa vastaan propagoivasta toiminnasta.

Ja sitä on käytetty surutta erityisesti nettikirjoittajia vastaan: Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Dinh Dang Dinh ja 18 muuta verkkokirjoittajaa istuu parhaillaan vankilassa pykälän 88 nojalla. Siten Vietnam on saanut kyseenalaisen kunnian nousta kolmanneksi järjestön laatimalla Internetin viholliset -listalla. Vietnamin edellä ovat Kiina ja Iran.

Dinh Dang Dinhin oikeudenkäynti sujui joutuisasti, vaikka sitä ennen hän virui 10 kuukautta pidätettynä odottamassa asiansa käsittelyä. Joidenkin raporttien mukaan tuomioistuimelta kesti vain 45 minuuttia päätyä ratkaisuunsa. Dinh joutui edustamaan oikeudessa itseään, koska hänen perheellään ei ollut varaa asianajajaan. Dinh kiisti syytteet.

Dak Nongin provinssin vetoomustuomioistuin piti Dinhin tuomion voimassa 21. marraskuuta pidetyssä istunnossa. Radio Free Asia raportoi, että istunnon jälkeen poliisit hakkasivat Dinhiä pampuilla, kun he siirsivät hänet oikeustalon edessä odottaneeseen poliisiautoon.

-  Rikoslain pykälää 88 on taas käytetty vaientamaan hallituksen arvostelu. Näiden pikaoikeudenkäyntien luonne ei lupaa hyvää muille bloggaajille, jotka odottavat tuomioitaan. Me vetoamme, että tuomioistuimet kunnioittavat Dinhin oikeutta asianmukaiseen käsittelyyn ja että tämä epäoikeudenmukainen tuomio kumotaan valitusmenettelyssä, Toimittajat ilman rajoja -järjestö julisti muutama päivä Dinhin alkuperäisen tuomion jälkeen.

Syytteen mukaan viranomaiset löysivät Dinhin kannettavasta tietokoneesta satoja dokumentteja, joissa hän arvosteli Vietnamia hallitsevaa kommunistista puoluetta ja kyseenalaisti valtion perustajan Ho Chi Minhin moraalikäsityksen, Voice of America raportoi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön tietojen mukaan Dinh Dang Dinh on entinen armeijan upseeri. Hän erosi asevoimista 1988 ajauduttuaan erimielisyyksiin kommunistisen puolueen linjausten kanssa.

Viranomaiset ryhtyivät tarkkailemaan hänen puuhiaan, kun hän masinoi kansalaisaloitteen bauksiittikaivosprojektia vastaan Dak Nongissa 2009.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita vainotaan, surmataan tai heidän työtään yritetään estää. Lue Ilta-Sanomien Sana on vapaa -erikoisliite kouluille tästä linkistä.

Kirjoittaja on IS TV:n tuottaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?