Suomalainen menehtyi hiihtokeskuksessa Japanissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Ulkoministeriö vahvistaa, että suomalainen henkilö on menehtynyt Japanissa.
IS:n tietojen mukaan suomalainen henkilö oli pudonnut lumiliukuman aiheuttamaan railoon Japanissa Nisekossa Hokkaidon saarella. Turmassa kuoli myös yksi japanilainen laskija.

Suomalaislaskijan hengen vaatinut onnettomuus tapahtui viime sunnuntaina Japanin Hokkaidon saaren Nisekon alueella, Hanazonon keskuksen rinteiden ulkopuolella. Turmalla ei siis ole yhteyttä Hokkaidon saaren tämän päiväiseen maanjäristykseen.

Nisekon lumiraportti vahvistaa alueella tapahtuneen sunnuntaina 27. tammikuuta kahden laskijan hengen vaatineen turman. Molemmat laskijat kuolivat pudottuaan railoon. Toinen kuolonuhri oli paikallinen.

Japanilaisen snowjapanforums.comin-keskusteluryhmän mukaan ryhmä suomalaisia laskijoita oli laskemassa Nisekossa Hanazonon keskuksessa vapaalaskualueella, joka lähtee portilta 5.

Nettisivun mukaan paikalla ollut toinen ryhmä suomalaislaskijoita oli juuri ennen onnettomuutta laskeneet saman linjan, jolla turma tapahtui. He olivat laskeneet railon alapuolelta ja sanoivat, että sitä oli mahdoton nähdä yläpuolelta.

Ns. glide crack on lumipeitteen liukumisen seurauksena syntynyt repeämä, joka on jäätikön railon kaltainen.

Lumiuturvallisuuskouluttaja Jarkko Henttonen ei ole koskaan aiemmin kuullut turmasta, jossa laskija olisi kuollut pudottuaan repeämään, mutta sanoo sen olevan mahdollista, mikäli railo on riittävän syvä.

Maailman runsaslumisimpia


Hokkaidon saari Japanin pohjoisosassa kuuluu maailman runsaslumisimpiin alueisiin.

Saarta ympäröi Japaninmeri lännessä, Oholtanmeri pohjoisessa ja Tyynivaltameri idässä. Talvella kylmät ilmavirrat Siperiasta kulkevat Japaninmeren yli Hokkaidoon. Matalapaineet purkautuvat runsaina lumisateina ja -myrskyinä iskiessään saaren länsiosan vuorten seinille.

Siksi Hokkaidoa kutsutaankin "Japanin Alaskaksi". Niseko on saaren tunnetuimpia laskettelukeskuksia.

Nisekon hiihtokeskus koostuu kolmesta kylästä, jotka ovat Annupuri, Higashiyama ja Hirafu.

Alue muodostaa yhden suuren keskuksen, johon pääsee nousemaan ylös kylistä.  Alueella sataa ennätysmääriä lunta tammi-helmikuussa. Vuori Annupuru on 1 300 metriä korkea ja hissit vievät lähes 1 200 metriin.

Alue on sen lumivarmuuden takia myös vapaalaskijoiden keskuudessa suosittu.

Vapaalasku alueella ei ole kokonaan kielletty, mutta rajoitukset paikoista ja säännöt, joiden puitteissa sitä voi harrastaa ovat erittäin tiukat: lumipatrooli valvoo alueita, sallitut alueet on merkitty ja niihen mennään porteista, joiden ollessa suljettuna alueelle ei saa mennä, edes omalla vastuulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt