Sana on vapaa: Kurditoimittaja oli näännyttää itsensä vankilassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kurditoimittaja oli näännyttää itsensä vankilassa

Kurdien oikeuksia Turkissa puolustanut päätoimittaja Tayip Temel ryhtyi vankilassa äärimmäiseen tekoon asiansa puolesta.

Tayip Temel ryhtyi syömälakkoon vankilassa ja meni varsin huonoon kuntoon.­

29.1.2013 6:44

Tayip Temel oli yksi ainakin yhdeksästä vangitusta kurdijournalistista, jotka ryhtyivät syömälakkoon syksyllä 2012. He vaativat kurdeille oikeutta käyttää omaa kieltään oikeudessa sekä vapautta ja turvallisia elinoloja vangitulle Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtajalle Abdullah Öcalanille.

Kurdinkielisen päivälehden Azadiya Welatin päätoimittaja Temel pidätettiin Turkissa 3. lokakuuta 2011. Pian sen jälkeen hänelle luettiin syytteet siitä, että hän kuuluisi Kurdistanin yhteisöjen unioniin KCK:hon, johon myös kielletty PKK kuuluu.

Turkin terrorismilakien nojalla Temel voidaan tuomita jopa 22 vuoden vankeuteen, mikäli oikeus aikanaan toteaa hänet syylliseksi.

Tammikuussa 2012 Tayip Temel lähetti verkkojulkaisu Bianetille vankilasta kirjeen, jossa hän sanoi joutuneensa ajojahdin kohteeksi toimittajan työnsä takia.

- Kirjoittamani artikkelit, kirjeenvaihtoni, käymäni keskustelut sekä uutisraporttien ja valokuvien pyyntöni tulkittiin "tilauksiksi" ja "järjestöaktiivisuudeksi". Minua syytetään järjestön johtamisesta, Temel kirjoitti syytekirjelmäänsä lainaten.

Loppuvuodesta 2012 Toimittajat ilman rajoja -järjestö raportoi, että Temel oli todella huonossa kunnossa diyarbakirilaisessa vankilassa. Syömälakkonsa takia hän oli menettänyt puhekykynsä ja kärsi sisäisistä verenvuodoista.

Monet kansainväliset järjestöt vetosivat Temelin ja hänen kohtalotovereidensa puolesta.

- Rauhanomaisen ratkaisun etsiminen kurdien kysymykseen ja joukkoviestimien vapauden parantaminen [Turkissa] ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Uudistamme vetoomuksemme, että kaikki ne toimittajat ja mediatyöntekijät, jotka on vangittu työnsä takia, vapautetaan välittömästi, Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaati marraskuussa 2012.

Lue lisää Turkin sananvapaustilanteesta tästä: Kolumnistista tuli vallankaappausepäilty.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita vainotaan, surmataan tai heidän työtään yritetään estää.

Kirjoittaja on IS TV:n tuottaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?