Ulkomaat

Natsitohtorin järkyttävät menetelmät - näin naisia käytettiin tutkimuksissa

Julkaistu:

Saksalainen tohtori keräsi tutkimustietonsa naisten lisääntymisterveydestä leikkelemällä kuolemaan tuomittujen vastarintataistelijoiden ruumiita.
Natsihallinnon aikana teloitettujen ja kuolemansa jälkeen anatomisiin kokeisiin Saksassa käytettyjen henkilöiden nimet on julkaistu. Anatomian tutkijat saivat leikeltävikseen natsivastaisesta propagandasta, eli maanpetoksesta, kuolemaan tuomittujen ruumiita.

Yksi tunnetuista natsitutkijoista oli saksalainen Hermann Stieve, joka oli Berliinin yliopiston johtava anatomisti. Ennen toista maailmansotaa valtaosa maanpetoksesta tuomituista oli miehiä, mutta kun kuolemaan tuomittujen naisten määrä vuoden 1933 jälkeen kasvoi, Stieve otti heistä täyden hyödyn irti. Natsitohtori oli nimittäin erityisen kiinnostunut naisten lisääntymisanatomiasta. BBC kertoo saksalaissyntyisen Michiganin yliopiston tutkijan, tohtori Sabine Hildebrandtin julkaisseen nimilistan hiljattain.

Stieven menetelmiä voisi kuvailla epäinhimillisen raaoiksi. Kun natsi-Saksan salainen valtionpoliisi otti kiinni ja tuomitsi kuolemaan maanpetturuudesta epäillyn naisen, sellaisen kuten esimerkiksi 19-vuotiaan raskaana olleen Liane Berkowitzin, hänestä ilmoitettiin tohtori Stievelle. Kuolemaan tuomitulle itselleen ilmoitettiin suunniteltu teloituspäivä. Kun tuomio oli pantu täytäntöön,  ruumis vietiin erikoiskuljetuksena natsitohtorille, joka ensitöikseen avasi vainajan lantion seudun ja otti tämän lisääntymiselimet kuten kohdun ja munasarjat.

Stieveä kiinnosti kuinka kova stressi ja voimakas psykologinen trauma vaikuttavat naisen kuukautiskiertoon. Vastarintaliiketoimiensa vuoksi kuolemaan tuomitut naiset olivat useimmiten vielä hedelmällisessä iässä olevia ja siksi oivia tutkimuskohteita Stieven tarkoitusperiin. Kaikkiaan hänen käsiensä kautta kulki 182 naista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tohtori julkaisemissa tutkimustuloksissa ei kerrottu naisten olleen kuolemaan tuomittuja. Stieve kuvaili heidän joutuneen "yllättävän, voimakkaan jännitystilan" kouriin ennen kuolemaansa.

25 000 lääketieteen uhria

Sodan ja natsien kukistumisen jälkeen venäjän armeija ja KGB tutkivat Stieven osuutta vastarintataistelijoiden kuolemiin. Hänen epäiltiin muiden muassa vaikuttaneen kuolemantuomioiden täytäntöönpanoon. Tohtoria ei lopulta saatu tuomittua mistään ja hän sai jatkaa työtään itäberliiniläisen Humboldtin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina.

Jewish Virtual Libraryn mukaan hän luennoi yliopistolla natsihallinnon aikana tutkimistaan aiheista, muiden muassa miehen sperman liikkeistä naisen lisääntymiselimissä. Tietonsa Stieve oli saanut kokeista, jotka oli tehty Gestapon raiskaamilla naisilla, ennen kuin näiden kuolemantuomio pantiin käytäntöön.

Kaikkiaan natsien lääketieteellisiin kokeisiin käytetyistä ihmisistä on tähän mennessä tunnistettu 25 000. Kokeissa tutkittiin ensin rotuhygieniaan ja pakkosterilisaatioon liittyviä asioita psykiatristen sairaaloiden potilailla ja myöhemmin keskitysleirien vangeilla.

YK:n vuonna 2005 esittelemää holokaustin muistopäivää vietettiin sunnuntaina 27. tammikuuta. Suomessa päivän nimi on Vainojen uhrien muistopäivä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt