Toimittajaa seurattiin Karjalassa ja karkotettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittajaa seurattiin Karjalassa ja karkotettiin

Tshetshenia-raporteistaan palkittu ranskalainen toimittaja Anne Nivat karkotettiin Venäjältä sen jälkeen, kun hän oli käynyt tapaamassa opposition edustajia Petroskoissa.

Ranskalaistoimittaja Anne Nivat karkotettiin Venäjältä ennen viime presidentinvaaleja. Kuva on vuodelta 2000.

26.1.2013 7:08

Karkotushetkellä Nivat oli Vladimirin kaupungissa, jossa hän perehtyi niin ikään oppositioaktivistien ongelmiin. Nivat oli valmistelemassa kirjaansa Venäjän nykypolitiikasta.

Tapahtumahetkellä elettiin Venäjän presidentinvaalien kiivainta kampanja-aikaa helmikuussa 2012, kun Nivat sai hotellihuoneeseensa soiton, jossa häntä pyydettiin tulemaan vastaanottoon.

- Kun näin neljä karskia miestä vastaanottotiskin luona, ymmärsin, että olisi kannattanut jäädä huoneeseen, Nivat kuvaili Arfumenti.ru-lehdelle.

Nivat’n pitkä liikemiesviisumi peruttiin ja hänelle annettiin kolme vuorokautta poistua yhdensuuntaisella transit-viisumilla. Muodolliseksi syyksi sanottiin viisumisääntöjen rikkominen. Nivat itse puolestaan selitti, että hän on kirjaa kirjoittava vapaa toimittaja, joten hänen olisi ollut mahdotonta saada varsinaista toimittajaviisumia.

Todellisuudessa kuulustelijat kuitenkin ripittivät Nivat’a nimenomaan oppositiotapaamisista.

- He sanoivat, etten harjoita mitään bisnestä vaan tapaan oppositiota. He eivät myöskään salanneet sitä, että he olivat seuranneet minua jo useiden päivien ajan, kun olin Karjalassa, Nivat sanoi BBC:lle.

Kun Nivat’n karkotuksesta nousi julkinen häly, Venäjä ilmoitti tutkivansa asian uudelleen. Karkotuspäätöksen tehnyt viranomainen erotettiin ja Nivat sai uuden viisumin Venäjän Pariisin-suurlähetystöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?