Sotaveteraani ei saanut saarnata rauhasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotaveteraani ei saanut saarnata rauhasta

Diing Chan Awuol selvisi Etelä-Sudanin taisteluista, mutta vasta kolumnistiksi ryhtyminen vei entiseltä upseerilta hengen.

Diing Chan Awuol­

24.1.2013 6:40

Etelä-Sudanin ja Sudanin välinen sisällissota päättyi vuonna 2005, ja etelän itsenäistymisestä tulee tänä kesänä kuluneeksi kaksi vuotta. Olojen rauhoittumisesta ei ole toivoa: kumpikin valtio kiistelee rajalinjoista sekä öljyvaroista, ja sisäpoliittisiakin riitoja ratkotaan asein.

Etelän kapinallisarmeijassa majuriksi ylenneellä Diing Chan Awuolilla (s.1962) oli värikäs ura. Ennen sotataivalta hän oli ollut pappisäitinsä tavoin Sudanin episkopaalisen kirkon pastorina. Sodan päätyttyä hän oli nähnyt kuolemaa tarpeeksi: kolme veljeäkin oli poissa.

Entiselle sotasankarille löytyi hyvä virastotyö itsenäistyneen Etelä-Sudanin hallinnosta. Samalla hän jatkoi mielipidekirjoittamista muun muassa Sudan Tribune-, Gurtong- ja SudaneseOnline –verkkosivuilla, Raamatusta otetun nimimerkin ”Isaiah Abraham” suojissa.

Suosituissa kolumneissaan Isaiah esiintyi sota-ajan ihanteiden, heimojen tasa-arvon ja demokratian puolustajana. Hän moitti etenkin uutta paikallishallintoa öljyrahakorruptiosta ja levottomuuksien sallimisesta. Veteraani ei myöskään pelännyt puhua rauhasta ja anteeksiannon tarpeesta.   27.11.2012 Sudan Tribunessa julkaistu verkkokolumni jäi hänen viimeisekseen. Siinä hän kysyi, mitä hyötyä hallitukselle on entisen vihollisen Sudanin rajakapinallisten tukemisesta. Varsinkin kun sotiminen rajamaakunnissa aiheuttaa pakolaistulvan etelänkin puolelle. Isaiah Abrahamin mielestä hallituksen piti valita, kumpaa se oikeasti halusi: uutta hyödytöntä sotaa vai aitoa rauhaa.

Diing Chan Awuol oli saanut kirjoituksistaan lukuisia uhkauksia. Todeksi ne muuttuivat aamuvarhain 5. joulukuuta. Tuntematon miesjoukko tuli Gudelen lähiössä asuneen Diing Chan Awuolin kotiovelle, raahasi hänet ulos ja ampui kuoliaaksi.

Surmaajia ei ole löydetty, eikä väkivalta näytä vähenevän. Diing Chan Awuolin hautajaisviikonloppuna armeija ampui kymmenkunta mielenosoittajaa Waun kaupungissa paikallishallinnon vastaisessa protestissa. YK varoittaa, että pitkittyneen kapinoinnin takia Sudanin ja Etelä-Sudanin rajaseutua uhkaa tänä keväänä ankara nälänhätä.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita on vainottu tai surmattu kuluvan vuoden aikana.

Kirjoittaja on Taloussanomien toimituspäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?