Presidentti Barack Obama puhui rohkeasti virkaanastujaisissaan

Julkaistu:

Yhdysvallat
Barack Obama otti puheessaan kantaa muun muassa siihen, miten ulkopoliittiset kriisit kuuluu ratkaista.

Barack Obaman virkaanastujaispuhe on herättänyt toiveita myös Suomessa muun muassa seksuaalista tasa-arvoa ja ympäristöasioita edistävien keskuudessa. Jotain Obaman sanoista uskotaan jäävän historiaankin. Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan puhe oli paitsi rakenteellisesti onnistunut myös tyylillisesti ja sisällöllisesti erittäin innostava.

- Amerikkalaisesta näkökulmasta puhe oli alleviivaavan edistysmielinen. Se kuvastaa demokraattista käsitystä hyvästä yhteiskunnasta siihen tyyliin, että kaikille kuuluvat samat oikeudet, luonnehtii
Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Puheen pääkohdat käsittelivät homojen oikeuksia, ilmastonmuutosta ja köyhyyttä. Salonius-Pasternak nostaa esiin myös lauseet kriisien ratkaisemisesta.

- Hän alleviivasi, että diplomatia on keino, jolla kriisit ratkaistaan. On kiinnostavaa nähdä, väheneekö Yhdysvalloissa into hyökätä Iraniin.

- Uskon, että Obama tulee välttämään sitä niin pitkään kuin mahdollista tai ainakin pitempään, mitä monet amerikkalaiset kommentaattorit haluaisivat.


Katso Obaman koko puhe CNN:n videolta.

Salonius-Pasternakin mielestä puhe sopii hyvin aikaansa.

- Se oli suhteellisen lyhyt. Esimerkiksi velkakattoa hän ei ottanut esiin, koska ei näe sitä edes poliittisen keskustelun aiheena. Sen sijaan Obama halusi pitää inspiroivan suunnannäyttäjäpuheen, koska nyt hänellä oli mahdollisuus viitoittaa omaa tietään suuren kuulijakunnan edessä. Hän halusi sanoa: Tässä ovat ne isot asiat, joiden puolesta kannattaa taistella.

Obama pyrki linkittämään puheensa pääkohdat Yhdysvaltain perustamisen perusperiaatteisiin. Näin hän halusi tyrmätä republikaanien väitteet Obaman uudistuksista epäamerikkalaisina.

- Hän halusi osoittaa, että jos Yhdysvallat aikoo kunnioittaa perustuslakiaan, kannattaa toimia näin.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt