Brittien erikoisjoukko SAS valmiudessa lähteä Algeriaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittien erikoisjoukko SAS valmiudessa lähteä Algeriaan

Algerian kaasukentältä on päässyt turvaan kaksi uutta norjalaista, kertoo öljy-yhtiö Statoil. Toinen on kuljetettu Norjaan, ja toisenkin on määrä matkustaa sinne pikapuoliin.

Tulituksessa haavoittunutta panttivankia hoidettiin sairaalassa Tigantourinessa perjantaina.­

19.1.2013 10:28 | Päivitetty 19.1.2013 11:05

Islamistien hyökkäyksen kohteeksi joutuneella kaasukentällä työskenteli 17 norjalaista. Kuuden kohtalo on edelleen epäselvä. Statoilin tiedossa ei ole, että Algerian armeijan operaatio kaappareita vastaan olisi päättynyt.

Uutistoimisto Reutersin mukaan noin 20 ulkomaalaista on edelleen vankeina tai kateissa algerialaisessa In Amenasin maakaasuntuotantolaitoksessa. Britannia on tarjonnut Algerialle avuksi asevoimiensa SAS-erikoisjoukkoa.

Kaasukentän asuinparakit olivat myöhään eilisiltana Algerian joukkojen hallussa, mutta islamistit pitivät hallussaan itse tuotantolaitosta, Reuters kertoo.

Terroristit ovat uhanneet räjäyttää tuotantolaitoksen, jossa panttivangit ovat. Kateissa olevien joukossa on muun muassa norjalaisia, japanilaisia ja amerikkalaisia.

Algerialaislähteet arvioivat panttvankien määräksi noin 10.

Britannian pääministeri David Cameron on painostanut Algeriaa ottamaan vastaan ulkomaista apua tilanteen laukaisemiseksi. Britannian asevoimien erikoisjoukko SAS on asetettu lähtövalmiuteen Algeriaan yhdessä panttivankitilanteisiin erikoistuneiden neuvottelijoiden kanssa, kertoi the Telegraph lauantaina.

Algerialaislähteiden mukaan joukko Britannian ulkoministeriön ja Punaisen Ristin asiantuntijoita olisi jo saapunut maahan. Heidän joukossaan olisi panttivankineuvottelijoita, lähteet kertoivat.

Algerian joukkojen hyökkäys islamisteja vastaan alkoi torstaina. Sadat panttivangit pääsivät vapaaksi, mutta jopa kymmenet saattoivat kuolla. Reutersin haastattelema algerialaisviranomainen sanoi 30 panttivangin kuolleen operaatiossa. Joukossa on ainakin seitsemän länsimaalaista ja kahdeksan algerialaista.

Algerian sotilasoperaatio on herättänyt länsimaissa arvostelua, koska maa ei informoinut muita aikeistaan. Muualla on myös kysytty, eikö Algeria olisi voinut jatkaa neuvotteluja islamistien kanssa. Algeria on sanonut hyökänneensä, koska islamistit halusivat viedä panttivangit ulkomaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?