"Burman Chaplin" hyydytti juntan hymyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Burman Chaplin" hyydytti juntan hymyn

Kautta maailmanhistorian diktatuureilla on ollut kaksi vihollista: totuudenpuhuminen ja huumori. Myanmarilaisen bloggaajan Zarganarin tapauksessa viholliset yhdistyivät samassa miehessä.

Peräti 59 vuoden vankeustuomion saanut blogikirjoittaja ja viihdekasvo Ko Tuura eli Zarganar vapautui vankilasta kesäkuussa 2012.

16.1.2013 8:32

Joulukuussa 2008 Toimittajat ilman rajoja -järjestö myönsi tunnustuspalkintonsa kahdelle myanmarilaiselle bloggaajalle. Toinen heistä oli Ko Thura (Maung Thura) eli Zarganar. Pariisin palkintogaalaan hän ei tosin saapunut - hän istui kotimaassaan vankilassa.

"Burman Chapliniksi" tituleeratun suositun esiintyjän poliittinen aktivismi oli alkanut jo 1980-luvun lopulla mielenosoituksista, jotka veivät hänet myös vankilaan. Hän oli myanmarilaisille televisiosta tuttu viihdyttäjäkasvo eli sitäkin vaarallisempi kansankiihottaja puhuessaan juntanvastaista politiikkaa.

Vuonna 2006 Zarganar sai esiintymiskiellon kommenteistaan ulkomaiselle medialle. Junttaa vastustaneiden munkkien tukeminen blogikirjoituksilla toi jälleen poliisit ovelle, mutta se ei miestä hillinnyt.

Myanmar oli maailman median polttopisteessä toukokuussa 2008, kun hirmumyrsky Nargis aiheutti valtavat tuhot. Zarganar antoi BBC:lle niin tulikivenkatkuisen haastattelun juntan saamattomuudesta pelastustöissä, että aktivistille langetettiin 35 vuoden vankeustuomio, jota pidennettiin pian 59 vuoteen.

Kansainvälisestä yhteisöstä syrjäytetty Myanmar alkoi kuitenkin hiljalleen avautua. Marraskuussa 2010 Nobel-palkittu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi vapautettiin kotiarestista. Vuotta myöhemmin avattiin myös Zarganarin sellin ovi. Seuraavana päivänä hän bloggasi jälleen. Minusta tuntuu, että lehdistö saa toimia vähän vapaammin kuin ennen.

Juttuja kuitenkin sensuroidaan ja asioita jätetään julkaisematta edelleen, Zarganar mietti vapautumisensa jälkeen Toimittajat ilman rajoja -järjestön videohaastattelussa.

Kesäkuussa 2012 ujosti hymyilevä mies pääsi viimein Pariisiin vastaanottamaan palkintonsa.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita on vainottu tai surmattu kuluvan vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?