Tämän takia Ruotsissa poliisi ampuu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämän takia Ruotsissa poliisi ampuu

Suomen ja Ruotsin poliiseilla on erilaiset käytännöt ampuma-aseiden käytössä.

5.1.2013 16:17

Ryöstötilanne keskellä vilkasta kävelykatua päättyi perjantaina Ruotsissa laukaustenvaihtoon, jossa yksi ryöstäjä sai poliisin luodin päähänsä.

Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön opettajan Juha Mielosen mukaan Suomessa ja Ruotsissa aseenkäytössä on erilainen säännöstö.

- Ruotsissa aseenkäyttö on sallittu, kun tietty rikosnimike täyttyy. Tällaisia ovat esimerkiksi murha ja ryöstö. Suomessa aseenkäyttöä ei ole sidottu rikosnimikkeeseen, vaan tilanteet arvioidaan yksittäistapauksina, Mielonen kertoo.

Suomessa ampuma-aseen käytössä Mielosen mukaan ensisijaisena tavoitteena on vaaraa aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen, kun muita keinoja ei ole. Ohjeistusta siitä, mihin kohtaan pitää tähdätä, ei ole, vaan se on tapauskohtaista.

- Mitä tulee tapahtumapaikkaan, poliisi joutuu totta kai arvioimaan aseenkäytön vaikutukset sekä kohdehenkilöön että sivullisiin ja ympäristöön.   Ruotsin tapauksessa on ristiriitaista tietoa siitä, aloittiko poliisi vai ryöstäjät tulituksen. Jos ryöstäjät avasivat tulen, voidaan poliisin toiminta perustella hätävarjeluna.

Myös ryöstäjien raskas aseistautuminen Kalashnikoveilla voi olla merkittävää tilanteen kannalta. Poliisin on huomioitava aseistuksen laatu ja sen vaikutus. Esimerkiksi sarjatuliaseissa on suuri riski. Tämä voi aiheuttaa tietynlaista toimintapakkoa, että ympäristö pitää turvata mahdollisimman nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?