Intian mielenosoituksissa surtiin raiskausuhrin kuolemaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Intian mielenosoituksissa surtiin raiskausuhrin kuolemaa

Intiassa surtiin lauantaina maata pitkään kuohuttaneen joukkoraiskauksen uhrin kuolemaa.

29.12.2012 18:33

Tuhannet intialaiset osallistuivat naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisiin mielenosoituksiin Delhissä ja muissa kaupungeissa.

Uhrin kuolemasta huolimatta protestit sujuivat rauhallisesti. Intian poliisi ilmoitti, että raiskaukseen osallistuneet kuusi miestä voidaan tuomita kuolemaan.

Mielenosoittajat vaativat pääministeri Manmohan Singhiltä toimia väkivallan ehkäisemiseksi ja kovien rangaistusten toimeenpanoa.

Joulukuun puolivälissä Delhissä bussissa raiskattu ja metalliputkilla pahoinpidelty 23-vuotias nainen kuoli vammoihinsa myöhään perjantaina singaporelaisessa sairaalassa.

Lääketiedettä opiskellut nainen sai aivovammoja ja sisäisiä verenvuotoja, eikä siirto Singaporeen auttanut pelastamaan häntä.

Opiskelijan vanhemmat olivat läsnä Singaporessa, kun nainen julistettiin kuolleeksi. Lauantaina illalla ruumis oli kullanvärisessä arkussa lentokentällä valmiina vietäväksi takaisin Intiaan.

Viranomaiset olivat etukäteen pelänneet mielenosoitusten äityvän väkivaltaisiksi, jos nainen kuolee. Pääkaupungissa Delhissä metroasemia oli suljettu ja sisääntuloväylien liikenne keskustaan estetty.

Osa protestoijista vaati naisille oikeutta, osa kuolemaa raiskaajille. "Hirttäkää raiskaajat" luki julisteissa.

Loppu vaikenemiselle?

Joukkoraiskaus saattaa olla käännekohta intialaisessa vaikenemisen kulttuurissa. Tai ainakin monet toivovat sen olevan.

Jantar Mantar -valtakadun varrelle kerääntyneet ihmiset vaativat, ettei väkivallasta enää vaieta.

- Olemme vakuuttuneita, ettei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen joukkoraiskaus, mutta on selvää, ettemme enää hyväksy seksuaalirikoksia, delhiläinen juristi Bela Rana sanoi.

Suurin osa seksuaalisesta väkivallasta jää Intiassa pimentoon, rikoksentekijät pääsevät pälkähästä, viranomaiset reagoivat hitaasti eikä hallitus suojele naisia riittävästi.

Suositun Bollywood-näyttelijän Shah Rukh Khanin mukaan raiskausuhri pakotti Intian kohtaamaan häpeällisen todellisuutensa.

- Emme voineet pelastaa sinua, mutta toit julki, ettei raiskaus ole hairahdus tai erehdys, Khan kirjoitti Twitter-viestissään.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?