Näkökulma: Ystävä sä lapsien? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näkökulma: Ystävä sä lapsien?

Tavalliset venäläiset kauhistuivat julmuutta, jolla Putin otti orpolapset aseeksi Yhdysvaltoja vastaan, Arja Paananen kirjoittaa.

28.12.2012 17:32

Joskus parhainkin propagandisti erehtyy, ja silloin silmät avautuvat heiltäkin, jotka eivät ole aiemmin jostain syystä kyenneet näkemään propagandan taakse.

Tällä kertaa omaan propagandaansa kompastuivat sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että hänen lapsiasiamiehensä Pavel Astahov.

Kyse on tietenkin jälleen kerran venäläislapsista ja heidän sinnikkäästä puolustamisestaan "venäläisvihamielisiä ulkomaalaisia" vastaan.

Kohun kärki ei nyt osu meihin suomalaisiin, vaan tikunnokkaan on nostettu amerikkalaiset, jotka Kremlin levittämän mielikuvan mukaan murhaavat venäläisiä ottolapsiaan ja pääsevät kaiken lisäksi teoistaan kuin koirat veräjästä Yhdysvaltain oikeusistuimissa.

Niinpä tarvitaan pikaisesti laki, jolla kielletään amerikkalaisten adoptiot Venäjältä! Loppuu se venäläisten orpolasten kiduttaminen ja sen sijaan lapsukaisille avautuu tulevaisuus äiti-Venäjän huomassa, jossa heitä aidosti rakastetaan.

Tällaista mielikuvaa ovat yrittäneet luoda sekä Putin että Astahov, kun he ovat myyneet uutta lakia tavallisille venäläisille.

Sitä kumpikaan herra ei tietenkään myönnä, että kyseessä on mitä kylmäverisin tapa tehdä venäläistä suurvaltapolitiikkaa.

Aseena ei ole tällä kertaa ydinpelote eikä edes kaasuhanojen sulkeminen, vaan pienet ja usein myös vaikeasti sairaat orpolapset, joita venäläiset itse suostuvat adoptoimaan vain harvoin.

Neuvostoaikoina venäläiset tottuivat hylkäämään vammaiset lapsensa jopa suoraan synnytyslaitokselle, josta heidät vietiin piiloon lastenkoteihin. Eikä asenne ole kovin paljon muuttunut: monen vammaisen venäläislapsen ainoana toivona on ollut pääsy ulkomaalaiseen adoptioon.

"Ei pidä nöyryyttää Venäjää"

Adoptiokieltolaki on Venäjän vastaus Yhdysvaltain vastikään hyväksymälle Magnitski-laille.

Putinin asennetta amerikkalaislakiin kuvaa hänen vastauksensa lehdistötilaisuudessa joulun alla. Putin ei suinkaan ollut huolissaan siitä, oliko amerikkalaistaustaisen sijoittajan lakimies kidutettu kuoliaaksi venäläisvankilassa, vaan hän leimasi koko lain venäläisvastaiseksi kiusanteoksi.

- Ei pidä nöyryyttää maata (Venäjää), Putin jylisi ja julisti, että adoptiokielto on hänestä täysin oikeutettu vastatoimi Yhdysvalloille.

Putin selvästi laski sen varaan, että näin hän profiloituu kansansa edessä todelliseksi lasten ystäväksi ja Venäjän puolustajaksi.

Onhan venäläisten mieliä valmisteltu johonkin tämäntapaiseen jo usean vuoden ajan huolellisella propagandalla siitä, miten Yhdysvaltain lisäksi myös Suomessa ja monessa muussa maassa poljetaan venäläislasten oikeuksia.

Kurskiakin pahempi niitti Putinille?

Toisin kuitenkin kävi.

Tavalliset venäläiset kauhistuivat Putinin kylmyyttä jopa pahemmin kuin aikanaan kävi Kurskin ydinsukellusveneturman aikana vuonna 2000. Tuolloin Putin jatkoi vain lomailuaan ja merisotilaat jätettiin kuolemaan pääosin siksi, ettei Putinin ylpeys antanut myöten pyytää pelastustöihin kansainvälistä apua.

Nyt sosiaalinen media täyttyi venäläisten järkytyksestä ja esimerkiksi Novaja Gazeta keräsi pikavauhtia yli 100 000 allekirjoitusta "ihmissyöjälakia" vastaan, kuten kansan suussa sitä jo kutsutaan. Yllättäen joitakin soraääniä kuului jopa Putinin oman hallinnon sisältä, mutta presidentin mieltä se ei näyttänyt kääntävän.

Tapaninpäivänä laki hyväksyttiin parlamentin ylähuoneessa ilman yhtäkään vastaääntä ja torstaina Putin ilmoitti, ettei hänellä ole mitään syytä olla sitä allekirjoittamatta. Perjantaina Putin kiiruhtikin jo allekirjoittamaan lain ja se astuu voimaan Kremlin ilmoituksen mukaan tammikuussa 2013.

Kaiken huipuksi Astahov ilmoitti, että laki koskee myös niitä 46 orpoa, joille oli ehditty jo luvata uudet amerikkalaisvanhemmat ja osa lapsista oli ehtinyt jo tutustua uusiin oletettuihin perheisiinsä. Venäjän Twitterissä levisikin heti lain hyväksymisen jälkeen ironisia viestejä tyyliin: "Hyvää uutta vuotta, 46 orpoa!" He jäävät nyt pettyneinä odottamaan Venäjälle eikä kenellekään ole selvää, koska heille löytyy mahdollinen uusi perhe - vai löytyykö sitä koskaan.

740 000 lasta ilman vanhempia Venäjällä

Tavalliset venäläiset ovat adoptiokieltolaista kauhuissaan, sillä he tietävät aivan liian hyvin sen, millainen lastenkotien saaristo heidän maassaan on ja kuinka toivottoman elämän se antaa kymmenille tuhansille orpolapsille, joita ei koskaan adoptoida perheisiin.

Unicefin arvion mukaan Venäjällä elää noin 740 000 lasta ilman vanhempien hoivaa - mukana luvussa ovat myös täysin oman onnensa nojassa olevat katulapset. Detskiedomiki.ru-sivuston mukaan pysyvästi erilaisissa laitoksissa elää puolestaan 260 000 orpolasta.

Invalidilapset viettävät usein koko elämänsä laitoksissa ilman kunnollista hoitoa, kun taas terveempien orpolasten riskinä on joutua vankilakierteeseen.

- Eli näitä lapsia Putin ja Astahov siis haluavat Venäjälle lisää? venäläiset kauhistelevat.

Perjantaisten reaktioiden perusteella laista näyttää tulevan arvaamattoman kova isku Putinin kansansuosiolle. Siitäkin huolimatta, että Putin yritti viime hetkellä hieman pehmentää lakia liittämällä siihen ukaasin, jolla tuetaan nimenomaan venäläisten perheiden adoptioita.

Mutta ei niin pahaa, ettei aavistus hyvääkin.

Kun tavallisille venäläisille todistellaan seuraavan kerran Kremlin propagandassa, kuinka venäläislapsia vainotaan Suomessa, valtaosa ymmärtää jo ainakin epäillä kuulemaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?