Toimittajat huijattiin kranaattituleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittajat huijattiin kranaattituleen

Katkerat taistelut presidentti Bashar al-Assadin joukkojen ja kapinallisten välillä leimusivat syyrialaisen Homsin kaupungin kortteleissa tammikuussa 2012. Homs ei ollut terveellinen paikka edes kaiken nähneille sotakirjeenvaihtajille, kuten ranskalaiselle Gilles Jacquierille, 43.

Gilles Jacquier oli palkittu reportaaseistaan maailman kriisipesäkkeistä. Kokenut sotakirjeenvaihtaja sai surmansa Homsissa 11.1.2012.­

27.12.2012 6:36

France 2 -kanavan reportteri oli hallituksen joukkojen suojaamana haastattelemassa kaupunkilaisia, kun etäämmältä kuului räjähdys. Sotilaat olivat kehottaneet toimittajajoukkoa menemään paikalle.

He menivät, ja pian räjähdysten paineaallot ja sirpaleet lakaisivat paikkaa uudelleen. Kranaatti tappoi Jacquierin, ja samalla hollantilainen kuvaaja Steven Wassenaar haavoittui silmään.

Iskun täpärästi välttäneen sveitsiläistoimittajan Patrick Vallelianin mukaan kyseessä oli hallituksen joukkojen ansa.

Vallelian kertoi Huffington Post -lehdelle, että sotilaat olivat tienneet hyökkäyksen jatkuvan kyseiselle alueelle. Virallinen Syyria syytti toimittajien kuolemasta kapinallisten kranaatinheitintulta ja pahoitteli kuolemantapausta.

Irakin, Afganistanin, Kosovon ja Israelin taistelut nähnyt Gilles Jacquier oli ollut lähellä kuolemaa jo aiemmin. Vuonna 2002 hän haavoittui Länsirannalla lähellä Nablusia, kun luotiliivi ei pidätellyt tuntemattoman ampujan luoteja.

Jacquierista tuli ensimmäinen länsimaalainen toimittaja, joka kuoli Syyrian verisessä kansannousussa. Valitettavasti hän ei ollut viimeinen Homsissa kaatunut toimittaja. Kuukautta myöhemmin kranaattituli tappoi yhdysvaltalaisen toimittajan Marie Colvinin ja ranskalaisen kuvaajan Remi Oschlikin.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan keväällä 2011 alkaneessa Syyrian kansannousussa on kuollut jo 16 ammattitoimittajaa ja 44 kansalaisjournalistia.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita vainotaan, surmataan tai heidän työtään yritetään estää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?