Obama nimitti John Kerryn uudeksi ulkoministeriksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama nimitti John Kerryn uudeksi ulkoministeriksi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esitteli perjantaina uuden ulkoministerinsä, senaattori John Kerryn.

Presidentti Barack Obama esitteli uuden ulkoministerinsä John Kerryn perjantaina.­

21.12.2012 17:28 | Päivitetty 21.12.2012 22:00

Massachusettsin senaattori Kerry on pitkän linjan demokraatti, joka yritti kukistaa George W. Bushin vuoden 2004 presidentinvaaleissa. Bush kuitenkin voitti vaalit ja sai toisen virkakauden.

Obama kehui Kerryn olevan "täydellinen valinta" ja sanoi uskovansa, että senaatti hyväksyy nimityksen nopeasti.

- Viimeisten 30 vuoden aikana John Kerry on ollut mukana kaikissa tärkeissä ulkopoliittisissa ratkaisuissa, mitä Yhdysvallat on tehnyt. Hän ei tarvitse paljoa perehdyttämistä, Obama sanoi.

Ulkoministerin virka on kruunu Kerryn, 69, pitkälle uralle Yhdysvaltain politiikassa. Ulkomailla hänet muistetaan parhaiten vuoden 2004 presidentinvaaleista, jotka hän hävisi republikaanien George W. Bushille.

Nykyisin Kerry on senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Viime vuosina hän on vieraillut useilla maailman kriisialueilla, kuten Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa. Hän on tavannut useasti myös Syyrian presidentin Bashar al-Assadin.   Vaikka Kerry on taitava diplomaatti, on yleisesti tiedossa, ettei hän ollut Obaman ensimmäinen valinta ulkoministeriksi. Presidentin suosikki, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Susan Rice joutui vetäytymään ministerikilvasta viime viikolla.

Republikaanit kääntyivät vastustamaan Ricen valintaa, koska hän kompuroi selitellessään Libyan Bengasissa Yhdysvaltain lähetystöön tehtyä iskua.

Kerry on ollut Obaman vankkumaton tukija ja on osaltaan hänen ansiotaan, että Obamasta tuli presidentti. Kerry antoi Obamalle tärkeän puhepaikan demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2004, kun Obama oli vielä verrattain tuntematon senaattori. Sen jälkeen Obaman poliittinen ura lähti nousukiitoon, joka kantoi aina Valkoiseen taloon asti.

Kerryä odottavat lukuisat haasteet uudessa tehtävässään. Bengasin lähetystöiskun jälkipyykkiä pestään yhä, ja Syyrian kriisi jatkuu. Samaten Lähi-idän tilanne ja kiista Iranin ydinohjelmasta junnaavat paikallaan. Myös Afganistan työllistää ulkoministeriä, kun Yhdysvallat valmistautuu vetämään joukkonsa maasta.

Nykyinen ulkoministeri Hillary Clinton on ilmoittanut jo aiemmin, että hän jättää tehtävänsä 20. tammikuuta, kun Obama vannoo virkavalansa toiselle kaudelle.

Clinton sanoo tarvitsevansa aikaa itselleen ja perheelleen. Clintonin uskotaan yleisesti lähtevän valmistautumaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Hän ei kuitenkaan ole myöntänyt aikovansa demokraattien ehdokkaaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?