Kolumbialaistoimittaja "putosi poliisiautosta" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolumbialaistoimittaja "putosi poliisiautosta"

Kolumbialaisen toimittajan Guillermo Quiroz Delgadon viimeiseksi jäänyt televisiohaastattelu on karua katsottavaa.

20.12.2012 7:38

Quiroz ei kysy vaan vastaa, ja kertoo siitä, mitä hänelle tapahtui edellisenä päivänä, 20. marraskuuta tänä vuonna.

Poliisi otti minut kiinni, minkä jälkeen he hakkasivat minut ja heittivät ulos liikkuvasta autosta, selvästi pahoinvoivan näköinen Quiroz kertoo.

Hän kuoli vammoihinsa noin viikon kuluttua, vaivuttuaan ensin koomaan.

31-vuotias Quiroz oli uutisoimassa mielenosoitusta Kolumbian pohjoisosissa. Mielenosoittajat vastustivat kaasuyhtiötä, joka heidän mielestään jätti paikalliset ilman työtä.

Aiemmin Quiroz oli ärsyttänyt viranomaisia paljastamalla esimerkiksi, että varastettua karjaa löytyi entisen poliitikon omistamalta tilalta. Hän oli uutisoinut myös poliisin brutaaleista otteista.

Poliisin mukaan Quiroz otettiin nyt kiinni, koska tämä käyttäytyi aggressiivisesti. Toinen virallinen selitys kuului, että mieheltä ei tarkastettaessa löytynyt tämän moottoripyörän vakuutuspapereita. Kolmannen mukaan Quiroz oli päässyt putoamaan liikkuvasta autosta.

Kolumbia on yksi maailman vaarallisimmista maista olla toimittaja. Maassa on tapettu 40 toimittajaa 20 vuoden aikana. Viime vuosina surmat ovat vähentyneet, mutta väkivalta jatkuu.

Tiedonvälittäjiä uhkaavat niin puolisotilaalliset ryhmät, poliittiset järjestöt kuin viranomaisetkin, toimittajien oikeuksien puolesta kampanjoiva CPJ-järjestö arvioi.

IS viettää 80-vuotisjuhlavuottaan. Se huipentuu sananvapauskampanjaan, jossa kerromme 80 tarinaa toimittajista, joita vainotaan, surmataan tai heidän työtään yritetään estää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?