Tuuli kääntyy? Raskaan sarjan "NRA-nimet" muuttivat mieltään aseasiassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuuli kääntyy? Raskaan sarjan "NRA-nimet" muuttivat mieltään aseasiassa

Newtownin koulusurmat ovat kääntäneet ainakin kahden aseiden ystävänä tunnetun senaattorin päät.

18.12.2012 12:46

Kansallisen kivääriliiton NRA:n äänekkäimpiin tukijoihin kuuluva Länsi-Virginian senaattori Joe Manchin (kuvassa vasemmalla) totesi maanantaina tv-haastattelussa, että Yhdysvalloissa pitää aloittaa "järkevä" keskustelu aserajoituksista.

- On aika siirtyä eteenpäin pelkästä retoriikasta. Meidän pitää istua alas, puhua talonpoikaisjärjellä ja mennä järkevään suuntaan. Kaikkien vaihtoehtojen pitää olla pöydällä.

- En tunne ketään, joka kävisi ampumaradalla tai metsällä rynnäkkökiväärin kanssa. En tunne ketään, joka tarvitsisi 30 ammusta lippaaseensa metsälle. Näistä asioista pitää puhua, Manchin lisäsi viitaten tarpeeseen rajoittaa erityisesti ns. hyökkäysaseiden saantia.

Manchinin kommentit ovat merkittäviä, sillä NRA on antanut hänelle parhaan A-arvosanan tunnollisena aseoikeuksien puolustajana. Myös toinen A-luokan asemies, Virginian senaattori Mark Warner ilmoitti maanantaina kallistuvansa aserajoitusten puolelle.

Hänen mukaan ratkaisu kypsyi viikonloppuna, kun useat ihmiset - mukaan lukien ex-ulkoministeri Colin Powell – olivat ottaneet asian puheeksi hänen kanssaan koripallo-ottelussa.

- Olen ollut perustuslain toisen lisäyksen vahva kannattaja. Minulla on A-luokitus NRA:lta. Mutta tilanne ei ole hyväksyttävä. Minulla on kolme tytärtä. He kysyivät minulta perjantaina, että mitä aion tehdä asialle. On pakko olla keino asettaa järkeviä rajoituksia, varsinkin kun puhutaan hyökkäysaseista ja lippaiden koosta.

- Toivon ja rukoilen, että tämä keskustelu ei huku Washingtonissa. Mutta uskon, tai ainakin toivon, että näemme paljon minunlaisiani ihmisiä, joilla on A-luokitus NRA:lta, mutta jotka ovat valmiita sanomaan ”Riittää”. Meidän pitää löytää ratkaisu, jossa voi omistaa vastuullisesti aseita, mutta joka rajoittaa joitakin näistä joukkomurhien välineistä, Warner totesi.

Kansallinen kivääriliitto on pidättäytynyt kommentoimasta asiaa.

Presidentti Barack Obama tapasi maanantaina varapresidentti Joe Bidenin, maan oikeusministerin, opetusministerin sekä terveysministerin keskustellakseen aseväkivallan vähentämisen keinoista.

Valkoisen talon mukaan asekysymys on ”monimutkainen”, joka vaatii myös monitahoisen ratkaisun.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Obama kannattaa vuonna 2004 rauenneen hyökkäysasekiellon saattamista uudelleen voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?