Ulkomaat

Venäjän adoptiokielto amerikkalaisille: ”Kiellosta kärsivät venäläislapset”

Julkaistu:

Venäjän opetus- ja tiedeministeri Dmitri Livanov on antanut harvinaisen suorasanaisen kommentin, jossa hän ihmettelee Kremlin ajamaa amerikkalaisten perheiden adoptiokieltoa.
- Logiikkana tässä on ”silmä silmästä”, mutta se on väärä logiikka, sillä siitä voivat joutua kärsimään meidän omat lapsemme, joille ei löydy ottovanhempia Venäjältä, Livanov kirjoitti Twitterissä.

Venäjällä on parhaillaan käsittelyssä lakimuutos, jonka perusteella kaikilta amerikkalaisilta kiellettäisiin venäläisten lasten adoptointi.

Venäjä perustelee lakia sillä, että Yhdysvalloissa venäläisiä ottolapsia kohdellaan rasistisesti ja ottovanhemmat jopa surmaavat heitä saamatta silti teoistaan asianmukaisia rangaistuksia.

Kyseessä on vastaveto tuoreelle amerikkalaislaille, jossa määrätään pakotteita niille venäläisviranomaisille, joiden epäillään aiheuttaneen juristi Sergei Magnitskin kuoleman venäläisvankilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kommersant-lehden mukaan amerikkalaisperheet ovat adoptoineet parin viime vuosikymmenen aikana 60 000 venäläislasta. Näistä ottolapsista 19 on kuollut uusissa amerikkalaisperheissään vanhempien enemmän tai vähemmän tahallisen toiminnan seurauksena.

Venäjän perustuslakivaliokunnan edustaja Dmitri Gudkov kuitenkin huomautti, että samaan aikaan Venäjän sisällä ”1 500 ottolasta on kärsinyt” uusien adoptiovanhempiensa toimien seurauksena Venäjän opetus- ja tiedeministeriön tilastojen mukaan.

Jotkut adoptiokiellon arvostelijat ovat kiinnittäneet huomiota myös siihen, että venäläisperheet adoptoivat mieluiten vain täysin terveitä lapsia, kun taas ulkomaalaiset perheet ovat ottaneet varsin usein myös vammaisia ja sairaita lapsia.

Venäläinen kansanedustaja Jelena Afanasjeva kuitenkin kiistää tämän tiedon.

- Ulkomaalaiset adoptoivat vain 10-12 prosenttia sairaita lapsia. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin adoptoitiin vuonna 2011 yhteensä 956 (venäläis)lasta, ja vain 83 heistä oli sairaita. Ja myös Venäjän kansalaiset ovat valmiita adoptoimaan sairaita lapsia, Afanasjeva sanoi Vzgljad-lehden mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt