Hannu Lauerma arvelee Connecticutin joukkosurman syyksi psykoottista sairautta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Professori arvelee Connecticutin joukkosurman syyksi psykoottista sairautta

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma ei tämänhetkisten tietojen pohjalta näe yhteyttä Connecticutin ammuskelun ja lähihistorian muiden kouluissa tapahtuneiden massamurhien välillä.

Hannu Lauerma­

16.12.2012 16:58 | Päivitetty 16.12.2012 17:21

- Tämä on erilainen asetelma, että aikuinen alkaa joukkomurhata lapsia. Meillä ei ole mitään yleistä tietoa, minkä tyyppisiä tällaiset henkilöt ovat, Lauerma sanoi IS:lle perjantai-iltana.

- Tämä on poikkeuksellinen teko.

Yleensä kouluampujat ovat teini-ikäisiä ja taustalla on ampujan pyrkimys päästä myös omasta hengestään. Ampuja surmaa yleensä koston omaisesti ikätovereitaan, joilta hän ei koe saaneensa arvostusta ja kunnioitusta. On harvinaista, että aikuinen tappaa itselleen vieraita lapsia.

- Tästä nimenomaisesta rikostyypistä on kertynyt hyvin vähän mitään systemaattisia havaintoja, eikä siitä sen takia voi esittää kovin paljon oletuksia.

- Mieleen tulee todennäköinen arvaus, että kyseessä voisi olla psykoottinen sairaus. Sangen vähän tästä voi näillä eväillä sanoa, Lauerma toteaa.

Harvinainen tragedia

Lauerman mukaan amerikkalaiskoululla perjantaina tapahtunut tragedia on niin harvinainen, ettei siitä ole perusteltua kaivaa "ajalle tyypillisiä" piirteitä. Tyypillisempien kouluammuskelujen taustoja on helpompi arvioida niistä tehtyjen tilastojen perusteella.

- Massa-ampujilla, jotka tekevät näin julkisia tekoja, on hyvin usein motivaation pohjalla itsemurha. Suomessakin on ammuttu koulussa ennen näitä suuria tapahtumia ilman aikomusta tehdä itsemurhaa, mutta useimmiten tekijät ovat nimenomaan päättäneet hankkiutua hengiltä. Heillä on usein myös toiveena se, että poliisi ampuu heidät. Sen kaltaiset toiveet liittyvät usein haluun "tehdä itsemurha tekemättä itsemurhaa."

- Tällaisia yrityksiä on ollut Suomessakin, että joku riehuu aseen kanssa ympäriinsä toivoen, että poliisi hänet ampuisi, mutta Suomessa poliisi on hyvin taiten selvittänyt näitä tapauksia ja hoitanut niitä ampumatta, Lauerma sanoo.

Newtownin asukkaiden kasvoilta paistoi järkytyksen lisäksi epäuskoisuus. Joukkomurhan käsittämättömyyttä lisää se, että lasten joukkomurhaaminen on harvinaista.

- Meillä ei ole mitään yleistä tietoa, minkä tyyppisiä tällaiset henkilöt ovat, tutkimusprofessori Hannu Lauerma sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?