USA:n tragedia – näin kaikki tapahtui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n tragedia – näin kaikki tapahtui

Connecticutin verilöylyn tapahtumien kulku on pääosin selvillä, mutta useat yksityiskohdat ovat vielä poliisin virallista vahvistusta vailla.

Poliisi ympäröi teipillä autoa Sandy Hookin ala-asteen pihassa.

15.12.2012 1:58 | Päivitetty 15.12.2012 10:49

Poliisi on vahvistanut, että ala-asteen verilöylyssä on kuollut ampuja mukaan lukien 27 ihmistä, joista 20 oli lapsia ja kuusi aikuisia. Yksi  aikuisista surmattiin koulun ulkopuolella.

Poliisi on ollut erittäin vaitonainen tiedottamisessaan tutkinnan ollessa kesken. IS kasasi kokoon, mitä ammuskelusta tähän mennessä tiedetään.

Connecticutin kuvernööri Dan Malloy antoi lausunnon illalla.

20-vuotias asemies meni Connecticutin pikkukaupungissa Newtownissa sijaitsevalle Sandy Hookin ala-asteelle, jolla hänen äitinsä työskenteli opettajana. Viranomaisten mukaan tappaja ampui 20 oppilasta, joista useimmat samaan luokkahuoneeseen.

Tulitti kahteen luokkaan

Vahvistamattomien tietojen mukaan lapsista 18 menehtyi luokkaan ja kaksi sairaalassa.

Yksi ammuskeluun liittynyt uhri löytyi viranomaisten mukaan muualta kuin koulusta. Viranomaiset eivät tarkentaneet tätä tietoa.

Ampuja ammuskeli kahdessa luokkahuoneessa. Hän tappoi lisäksi viisi muuta aikuista ja surmasi itsensä sisällä koulussa. New York Timesin mukaan kuolonuhrien lisäksi yksi uhri on loukkaantunut.

Siitä, surmasiko ampuja äitinsä koululuokkaan vai tämän asuntoon, ei ole virallista vahvistusta.

Koulussa oli uusi turvajärjestelmä

Perjantaisessa verilöylyssä menehtynyt rehtori Dawn Lafferty Hochsprung ehti työskennellä Sandy Hookin koulussa vuodesta 2010.

Hochsprung organisoi kouluun vain jokin aika sitten uuden turvajärjestelmän, josta hän ilmoitti lasten vanhemmille kirjeitse tänä syksynä.

Siinä rehtori kertoi kuinka jokaisen kouluun saapuvan on jatkossa soitettava kelloa pääsisäänkäynnillä sen jälkeen, kun ulko-ovet menevät lukkoon aamulla kello 9:30. Koulun henkilökunta alkoi myös valvoa sisääntuloa.

Kun kouluun kerran oli päässyt, uusi sääntö velvoitti vierailijan ilmoittautumaan seuraavaksi toimistossa ja kirjoittautumaan sisään. Mikäli henkilö ei ollut koulun työntekijöille tuttu ennestään, häneltä pyydettiin valokuvallista henkilöllisyystodistusta.

Viranomaisten erikoiskuljetus saapui Sandy Hookin koululle illan jo hämärtyessä.

Obama järkyttyi silminnähden

– Suurin osa niistä, jotka tänään kuolivat olivat lapsia, kauniita pieniä 5-10-vuotiaita lapsia, silminnähden liikuttunut ja järkyttynyt presidentti Barack Obama sanoi televisiopuheessaan.

Uhrien omaiset surivat järkyttävää tragediaa Newtownin pikkukaupungissa.

Katso puhe tästä jutusta.

Nimettömien viranomaistietojen mukaan ampuja ajoi koululle New Jerseystä. Uutistoimisto AP:n poliisilähteiden mukaan New Jerseyn poliisi tutki jotain asuntoa yhteyksistä ammuskeluvälikohtaukseen liittyen.

CNN:n mukaan ampujalla oli kolme asetta, joista kahden luvat kuuluivat ampujan äidille. Aseista rynnäkkökivääri löytyi ampujan autosta, kaksi pistoolia löytyi CNN:n mukaan koulun sisältä.

Silminnäkijä: Yli sata laukausta

CNN:n silminnäkijähavainnon mukaan ampuja oli ampunut ainakin sata laukausta. Saman kanavan haastatteleman silminnäkijän mukaan rehtori ja vararehtori olivat lähteneet ammuskelun alettua kohti tulta, mutta vain vararehtori oli palannut.

Obama joutui nieleskelemään puhetta pitäessään.

8-vuotias koulupoika kertoi pelastumisestaan CBS-uutiskanavan paikalliselle WCBS-tv-kanavalle.

– Näin luotien lentävän koulun käytävällä ja sitten opettaja vetäisi minut sisälle luokkahuoneeseen, poika sanoi.

Järkyttävä näky odotti äitiä

Uutistoimisto Reuters haastatteli naista, joka tuli hakemaan tytärtään turvaan koululta ammuskelun jälkeen.

– Kaikki olivat hysteerisiä, vanhemmat ja oppilaat. Koulusta tuli ulos verisiä lapsia. En tiennyt oliko heitä ammuttu, mutta heissä oli verta, hän sanoi.

Poliisi tutki asuntoa New Jerseyn Hobokenissa kouluammuskeluun liittyen.

Kouluammuskelu oli kuolonuhrien määrällä mitattuna Yhdysvaltain historian toiseksi pahin Virginia Techin ammuskelun (2007) jälkeen. Siinä menehtyi 33 ihmistä.

Luvassa pitkä tutkinta

Luutnantti Paul Vance Connecticutin liittovaltion poliisista kertoo, että  ampumatapauksen tutkinta tulee kestämään vielä pitkään.

- Kiveäkään ei jätetä kääntämättä, Vance kuvaili poliisin alkavia tutkimuksia tiedotustilaisuudessa Newtownissa.

Jo pelkän rikospaikan tutkinta jatkuu ainakin sunnuntaihin saakka.

Uhrit ovat alustavasti tunnistettu, mutta varmuus kaikkien uhrien henkilöllisyydestä saadaan myöhemmin lauantaina.

- Emme ole nähneet mitään vastaavaa, Vance kommentoi medialle.

Paul Vance liittovaltion poliisista puhui tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?