Jyrki Katainen: Kriisien hoitoon kerätään rahaa pankeilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katainen: Kriisien hoitoon kerätään rahaa pankeilta

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan pankeilta aiotaan tulevaisuudessa periä maksua mahdollisten tulevien pankkikriisien ratkaisemista varten.

Jyrki Kataisen mukaan Brysselin huippukokouksessa tuli selväksi, että euromaat eivät ole keräämässä uutta rahastoa pankkien pääomittamiseen.­

14.12.2012 7:41

Kataisen mukaan illan huippukokouksessa Brysselissä tuli selväksi, että euromaat eivät ole keräämässä uutta rahastoa pankkien pääomittamiseen.

Sen sijaan pankeilta alettaisiin periä maksua kriisinratkaisujärjestelmään, jolla ongelmapankkeja voitaisiin jatkossa esimerkiksi pilkkoa ja sulkea.

- Pankeilta perittävässä maksussa ei ole kyse kovin suurista rahoista, koska kyse ei ole siitä että kerättäisiin maksua esimerkiksi pääomittamiseen vaan ylipäänsä tämän järjestelyn pyörittämiseen. En usko, että pankkisektoriin tällä on suuren suurta vaikutusta, Jyrki Katainen sanoi.

Jatkoa yhteiselle pankkivalvonnalle

Asiassa etenemisen aikataulu on toistaiseksi auki. Kriisinratkaisujärjestelmä on jatkoa yhteiselle pankkivalvonnalle, josta valtiovarainministerit sopivat eilen.

EU-maiden johtajat keskustelivat huippukokouksensa ensimmäisenä päivänä EU-presidentti Herman Van Rompuyn viime viikolla julkistamasta raportista Euroopan talous- ja rahaliiton syventämiseksi.

Van Rompuy ehdotti raportissaan muun muassa euroalueen yhteisen rahoituskapasiteetin eli niin sanotun eurobudjetin luomista jäsenmaiden rakenneuudistusten tukemiseksi.

Huippukokouksessa sovittiin, että Van Rompuyn työryhmä tekee ensi kesäkuun loppuun mennessä lisäselvityksen siitä, onko tällaiselle rahoituskapasiteetille tarvetta.

Kataisen mukaan rahoituskapasiteettia ei enää ajatella käytettävän euromaiden suhdannevaihteluiden tasaamiseksi, kuten Van Rompuy alun perin ehdotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?