Ulkomaat

Pohjois-Korean raketin osia löytyi merestä

Julkaistu:

VIDEO
Etelä-Korean viranomaiset löysivät mereltä Pohjois-Korean keskiviikkona laukaiseman ohjuksen osan.

Pohjois-Korea laukaisi keskiviikkona onnistuneesti pitkän matkan raketin vain muutamaa päivää ennen kuin maan uusi johtaja viettää valtaanastumisensa yksivuotispäivää. Laukaisu kirvoitti vastalausemyrskyn maailmalta, mutta Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan Pohjois-Korean kansa otti uutisen vastaan ilonkyynelin.

Vastalauseiden kärjessä olivat Yhdysvallat ja sen läntiset liittolaiset. Myös YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi raketinlaukaisun kokouksessaan keskiviikkoiltana.

Turvallisuusneuvosto jatkaa keskusteluja siitä, millaisin toimin laukaisuun vastataan.

Jopa Pohjois-Korean ainoa tukija Kiina ilmaisi keskiviikkona pettymyksensä laukaisun johdosta. Kiina oli mukana myös YK:n turvallisuusneuvoston tuomitsevassa kannanotossa.

Osa ydinohjelmaa vai sääsatelliitti?


Länsimaat uskovat, että raketin testaaminen on osa Pohjois-Korean ydinohjelmaa. Tavoitteena olisi kyetä jossain vaiheessa ampumaan ydinkärjellä varustettu ohjus Yhdysvaltoihin asti.

Laukaisua pidettiin provokaationa, joka vaarantaa alueen turvallisuuden ja rikkoo YK:n päätöslauselmia. YK on muun muassa kieltänyt Pohjois-Koreaa tekemästä ydinkokeita ja laukaisemasta ballistisia ohjuksia.

Pohjois-Korean mukaan kyse oli kuitenkin vain sääsatelliitin laukaisemisesta.

- Aikana, jolloin koko kansa kaipaa suurta johtajaa Kim Jong-iliä, Pohjois-Korean tiedemiehet ja teknikot toteuttivat loisteliaasti hänen käskynsä tieteellisen ja teknologisen satelliitin laukaisemisesta vuonna 2012, ylistettiin KCNA:n uutislähetyksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Korea vakuutti myös lähettävänsä uusia raketteja taivaalle.

–Huolimatta siitä mitä muut sanovat, toteutamme tulevaisuudessakin oikeuttamme laukaista satelliitteja, sanoi ulkoministeriön edustaja.

Laukaisu yllätti kansainvälisen yhteisön, sillä vasta alkuviikosta Pohjois-Korea kertoi lykkäävänsä sitä teknisen virheen vuoksi.

"Sotilaallinen osaaminen kasvussa"


Asiantuntijoiden arvioiden mukaan raketinlaukaisu on selvä osoitus Pohjois-Korean sotilaallisen osaamisen kasvusta. Heidän mukaansa on yhä uskottavampaa, että maalla on ohjuksia, joilla voisi iskeä Yhdysvaltoihin asti.

- Tämä laukaisu kasvatti selkeästi heidän uskottavuuttaan, kun he sanovat, että heillä on Yhdysvaltoihin asti ulottuvia ohjuksia, sanoi Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon tutkija James Schoff.

Japanilaisen Keion yliopiston Korean-politiikan professorin Masao Okonogin mielestä laukaisulla
Pohjois-Korea nousi yhdeksi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden pahimmista ongelmista.

- Satelliitin saaminen kiertoradalle on merkki siitä, että maan hallussa on tekniikkaa, jolla taistelukärki voidaan saada kohteeseen. Pohjois-Koreasta tulee nyt uhka sekä naapurimaille että Yhdysvalloille, Okonogi arvioi.

Osa asiantuntijoista kuitenkin toppuutteli uhan todellisuutta.

-On eri asia pitää hallussaan ohjusta, joka yltää Havaijille. Aivan toinen asia on, että sen saa kohdistettua tarkasti kohteeseen, sanoi Pacific Forum of the Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksen puheenjohtaja Ralph Cossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt