Tässä ei ole aiemmin kukaan onnistunut - suomalaismiehen video hämmästyttää ulkomailla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä ei ole aiemmin kukaan onnistunut - suomalaismiehen video hämmästyttää ulkomailla

Harvinainen peto tuijotti kuvaajaa pusikosta.

12.12.2012 11:08

Biologian tohtori ja luontokuvaaja Jyrki Hokkanen on onnistunut kuvaamaan videolle hyvin harvinaisen borneonpuuleopardin.

Borneon saaren Malesialle kuuluvissa osissa elokuussa lomailleen Hokkasen onnenpotkusta kertoo verkkosivuillaan BBC.

- Näimme epätavallisen suuren silmäparin noin kymmenen metrin päässä. Silmät tuijottivat meitä, eivätkä liikkuneet. Pyöreä naama näkyi juuri ja juuri taskulampun valossa, kuvailee Hokkanen Danumin laaksossa tapahtunutta kohtaamista BBC:lle.

Hokkanen rupesi kuvaamaan videokamerallaan eläintä, joka katosi kasvillisuuden sekaan. Hän käveli vaimonsa kanssa polkua pitkin eteenpäin yrittäen löytää sen uudelleen.

- Sitten yhtäkkiä sen silmät loistivat matalalla oikealla puolella. Tämä oli odottamatonta, sillä kissa oli kadonnut vasemmalle puolelle polkua. Etsimen läpi näin leopardin nousevan aluskasvillisuuden seasta ja katselevan meitä.

Asiantuntijoiden mukaan Hokkasen kuvaama video on erityinen ja todennäköisesti ainoa näin läheltä kuvattu. Borneonpuuleopardi on aiemmin onnistuttu kuvaamaan vain kaukaa. Ensimmäinen julkaistu video eläimestä on vuodelta 2010.

Kaakkois-Aasiassa elävä kissapeto erotettiin omaksi lajikseen vuonna 2006. Vuonna 2008 se määriteltiin vaarantuneeksi lajiksi. Siihen kohdistuu suuri häviämisen uhka.

Borneonpuuleopardien kannaksi on arvioitu 5 000–11 000 yksilöä

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä MTV3.

Katso Hokkasen kuvaama video BBC:n verkkosivuilta tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?