Pohjois-Korean teko kuohuttaa: "Todella provokatiivista" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean teko kuohuttaa: "Todella provokatiivista"

Pohjois-Korean teko on herättänyt tiukkoja reaktioita länsimaissa.

Satelliittikuva näyttää Pohjois-Korean raketin laukaisupaikan.­

12.12.2012 8:35

Yhdysvallat on tuominnut Pohjois-Korean raketinlaukaisun provokaationa, joka vaarantaa alueen turvallisuuden ja rikkoo YK:n hyväksymiä päätöslauselmia.

– Pohjois-Korean tämänpäiväinen laukaisu – ballistisen ohjuksen laukaisu YK:n turvallisuusneuvoston asettamista kielloista huolimatta – on todella provokatiivinen teko, mikä uhkaa alueellista turvallisuutta, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Tommy Vietor sanoi BBC:n mukaan.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi laukaisun, joka on ristiriidassa YK:n Pohjois-Korealle määräämien pakotteiden kanssa. YK on muun muassa kieltänyt Pohjois-Koreaa tekemästä ydinkokeita ja laukaisemasta ballistisia ohjuksia.

Nopeasti iskun jälkeen tuomitsevilla reaktioilla julkisuuteen tulivat myös Iso-Britannia ja Japani. Kiinan mielestä myös Pohjois-Korea on oikeutettu rauhanomaiseen avaruudentutkimukseen, mutta Kiina huomautti, että maan tulisi noudattaa YK:n määräyksiä.

Pohjois-Korea ilmoitti yöllä Suomen aikaa laukaisseensa rakettinsa onnistuneesti.

Etelä-Korea ja Japani tiedottivat aiemmin tänään, että Pohjois-Korea on laukaissut pitkän matkan raketin. Japanin mukaan raketti laukaistiin Pohjois-Korean länsirannikolla, ja se ohitti Japanille kuuluvan Okinawan saaren kaksitoista minuuttia laukaisun jälkeen. Japani ei ampunut rakettia alas, hallitus tiedotti.

Etelä-Korean presidentti on kutsunut koolle hätäkokouksen. Japani, Yhdysvallat ja Etelä-Korea pitävät laukaisua pitkän matkan ohjuskokeena. Pohjois-Korean mukaan raketti vie sääsatelliitin avaruuteen.

YK:n turvallisuusneuvosto tapaa tänään raketin takia. Japanilaiset ja yhdysvaltalaiset ovat pyytäneet tapaamista, kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema diplomaatti.

Turvallisuusneuvosto keskustelee mahdollisista pakotteista, joihin Pohjois-Korean pitkän matkan raketin laukaisu saattaa johtaa. Kokous aiotaan pitää seitsemältä illalla Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?