Yleinen hätänumero 112 ottaa tulevaisuudessa tekstiviestejä? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jenkkien hätäkeskukseen voi jatkossa tekstata asiansa - Suomessa uudistus työn alla

Liittovaltion viestintäviranomainen kertoi Yhdysvaltojen neljän suurimman operaattorin mahdollistavan hätäviestin lähettämiseen kansalliseen hätänumeroon 911.

9.12.2012 14:58

Tekstiviestitoiminto tulee valtakunnallisesti voimaan viimeistään toukokuussa 2014. Toistaiseksi vain muutamat hätäkeskukset ottavat vastaa hätäviestejä. Uudenlainen hätäviestintä vaatii hätäkeskuksilta muutoksia toimintaan ja käytössä olevaan tekniikkaan.

Ensimmäinen tekstiviestejä vastaanottava hätäkeskus aloitti Yhdysvalloissa Iowan osavaltiossa vuonna 2009. Hätäviestin lähettäneille laitetaan vastausviesti automaattisesti, jossa ilmoitetaan viestin menneen perille, tai vastaavasti kehotetaan soittamaan.

Liittovaltion viranomaisen mukaan palvelu on hyödyllinen muun muassa tilanteissa, joissa puhekykyä ei ole tai se on menetetty. Viestin lähettäminen puhelun sijaan on hyödyllinen myös kun puhe ääni asettaa hädänalaisen vaaraan.

Suomessa hätänumeroon ei voi lähettää viestiä. Kuulo- ja puhevammaisille on olemassa kuitenkin omat numerot, joihin voi lähettää myös viestejä. Numerot ovat hätäkeskuskohtaisia.

- Vielä tällä hetkellä hätätekstiviestiä ei voi lähettää suoraan hätänumeroon 112, mutta tämäkin uudistus on työn alla, hätäkeskuslaitoksen toimialapäällikkö Tommi Hopearuoho totesi kesällä.

Myös automaattinen 112-hälytysjärjestelmä eCall on parhaillaan autotestissä Suomessa.  Auton eCall-järjestelmä avaa onnettomuuden sattuessa puheyhteyden hätäkeskukseen ja lähettää samalla tietoa muun muassa sijainnista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?