Tällainen on espanjalaiskaljuunan kulta- ja hopea-aarre

Julkaistu:

Espanjan kulttuuriministeriö on saanut haltuunsa mittaamattoman arvokkaan aarteen. Yli 200 vuotta sitten uponneen kaljuunan arvolasti painaa peräti 14,5 tonnia.
Espanjan viranomaiset esittelivät perjantaina ensimmäistä kertaa julkisuudessa kolikoita ja kultaesineitä, jotka on nostettu vuonna 1804 uponneesta Nuestra Senora de las Mercedes -kaljuunasta.

Kaljuunan hylky lepää Atlantilla lähellä Gibraltarin salmea. Laivan jättimäisen aarteen pelasti alun perin yhdysvaltalainen Odyssey Marine Exploration. Yhtiö kuitenkin hävisi Espanjan valtiolle oikeuskiistan esineiden omistusoikeudesta,  ja aarre kuljetettiin Floridasta Madridiin.

Kulta ja hopea on peräisin Espanjan siirtomaista Latinalaisessa Amerikassa.

Aarre on nyt inventoitu, ja se pitää sisällään 212 kultakolikkoa ja 574 553 hopeakolikkoa sekä muita arvoesineitä. Aikaisempien arvioiden mukaan Nuestra Senora de Las Mercedesin lastin arvo on ainakin 380 miljoonaa euroa, mutta Espanjan kulttuuriministeriö ei halua tarkentaa uuden omistuksensa hintaa - se on kansallista kulttuuriperintöä.

- Se on mittaamattoman arvokas. Pystyisittekö hinnoittelemaan Mona Lisan, kysyi kulttuuriministeriön edustaja Elisa de Cabo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt