Ulkomaat

Ruotsin opetusvirasto: Joulukirkossa ei saa harjoittaa uskontoa

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsin kouluissa ollaan näin joulun alla merkillisen ongelman edessä.

Ruotsin opetusviraston Skolverketin mukaan koulut voivat kyllä kokoontua kirkkojen tiloihin, mutta tapahtumien pitää olla vailla minkäänlaisia uskonnollisia elementtejä, kertoo Local-sivusto.

Koska keskustelu koulujen jumalanpalveluksista ja hartauksista nousee maassa esiin joka vuosi, virasto on pyrkinyt laatimaan rehtoreille toimintaohjeet.

- Lain mukaan Ruotsin koulun eivät ole tunnustuksellisia. Se tarkoittaa, että niissä ei voi olla mitään uskonnollisia elementtejä, kuten rukouksia, siunauksia tai uskontunnustuksia osana opetusta. Oppilaiden ei pidä joutua uskonnollisen vaikuttamisen kohteeksi koulussa, Skolverketin Anna Ekström ja Claes-Göran Aggebo korostivat sunnuntain Dagens Nyheterissä.

Ainoastaan uskonnolliset yksityiset koulut on osin vapautettu periaatteesta.

Ekströmin ja Aggebon mukaan joulujumalanpalvelukset ovat osa opetussuunnitelmaa ja siksi tilannetta piti selventää.

- Viraston mukaan syyslukukauden päätteeksi voi olla tapahtuma kirkossa ja pappi voi olla paikalla, mutta mukana ei saa olla tunnustuksellista osaa.

Virasto myöntää, että asia on hankala, sillä löytyy sekä vanhempia, jotka voimakkaasti toivovat lastensa osallistuvan jumalanpalveluksiin että vanhempia, jotka vastustavat niitä. Viraston mukaan se ei kuitenkaan määrää, mitä pappi voi sanoa, vaan vastuu on rehtoreilla.

- Jos koulu ja kirkko eivät pääse yhteisymmärrykseen, rehtorin pitää päättää, ettei kirkkoon mennä.

Ekströmin ja Aggebon kommentit ehtivät jo aiheuttaa reaktioita.

- Ajatusta, että kaikki uskonnolliset elementit pitää hävittää kouluista, voidaan kutsua fundamentalismiksi, purnasi politiikan tutkija Andreas Johansson Heinö.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt