Saudi-Arabia aloitti naisten elektronisen valvonnan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saudi-Arabia aloitti naisten elektronisen valvonnan

Saudinainen ostoksilla Riadissa.

Julkaistu: 23.11.2012 16:36

Saudi-Arabiassa naisten ahdinko pahenee.

Naisilta on jo tähän mennessä kielletty oikeus matkustaa ilman miesholhoojansa lupaa ja oikeus ajaa autoa, mutta nyt heitä valvotaan jo elektronisesti rajanylityspaikoilla.

Viime viikosta alkaen naisten holhoojat eli käytännössä aviomiehet tai miespuoliset sukulaiset ovat saaneet kännyköihinsä tekstiviestejä, joissa kerrotaan jos nainen on lähtemässä maasta. Viesti tulee, vaikka holhooja ja nainen matkustaisivat yhdessä.

Samainen viesti tulee, jos kuka tahansa holhoojan valvonnassa olevista lähtee maasta.

Saudi-Arabiassa holhooja vastaa vaimostaan tai muista holhoukseensa saatetuista naisista ja alaikäisistä lapsistaan, mutta myös alaisuudessaan työskentelevistä ulkomaisista työntekijöistä.

Asiasta nousi Saudi-Arabiassa kohu, kun viime vuonna naisten ajo-oikeutta vaatinut Manal al-Sherif alkoi levittää tietoa Twitter-palvelussa.

Hän oli saanut viestin pariskunnalta, joka oli matkustamassa yhdessä. Aviomies sai maahantuloviranomaisilta kännykkäänsä viestin, jossa hänelle kerrottiin, että hänen vaimonsa oli poistunut Riadin kansainväliseltä lentokentältä.  

Sosiaalinen media räjähti

Saudinainen ei saa poistua maasta ilman häntä holhoavan miehen lupaa. Miehen on annettava suostumuksensa naisen matkustamiseen allekirjoittamalla niin sanotun keltaisen paperin lentoasemalla tai rajalla tai nykyisin myös anomalla sähköistä matkustuslupaa holhottaville.

Sähköisestä luvasta viranomaiset saavat myös tarvittavat kännykkänumerot viestien lähettämistä varten.

- Viranomaiset käyttävät teknologiaa valvoakseen naisia, arvosteli kolumnisti Badriya al-Bishr.

Hän syyttää äärikonservatiivista kuningaskuntaa naisten orjuuttamisesta. Al-Bishrin mielestä hallituksen kannattaisi paneutua enemmänkin siihen, miten lopettaa naisiin kohdistuva perheväkivalta kuin tarkkailla heidän poistumistaan maasta.

Elektroninen valvonta kirvoitti kielenkannat myös sosiaalisessa mediassa.

- Jos tarvitsen tekstiviestin kertomaan, että vaimoni on lähtemässä Saudi-Arabiasta, olen joko naimisissa väärän naisen kanssa tai olen psykiatrin tarpeessa, twiittasi Hisham.

- Miksi ette saman tien rengasta naisia valvontapannalla, irvaili Israa.

- Miksi emme yhtä lailla asettaisi mikrosirua naisiimme, jotta voisimme seurata heitä koko ajan, vitsaili eräs etunimellä esiintyvä twiittaaja.  

Nainen on toisarvoinen

Saudi-Arabiassa toteutetaan islamilaista lakia eli shariaa. Miehet ja naiset pidetään tiukasti erillään, ja naiset joutuvat pukeutumaan vartalon peittäviin kaapuihin.

Lain noudattamista seuraa pahamaineinen uskonnollinen poliisi. Poliisin jäsenten tiedetään ahdistelevan naisia näiden käyttäytymisen tai pukeutumisen vuoksi.

Naisia koskevat monet rajoitukset ovat myös johtaneet siihen, että arviolta 30 prosenttia naisista on työttömänä.

- Saudinaisia kohdellaan toisarvoisina koko elämänsä ajan, vaikka he olisivat korkeissakin viroissa, sanoo liberaaliaktivisti Suad Shemmari.

Hänen mukaansa Saudi-Arabiassa ei voi toteuttaa mitään uudistuksia, ellei naisten asemaa muuteta ja heitä aleta kohdella tasavertaisina miesten kanssa.

- Olen aikuinen nainen, joka on ansainnut elantonsa jo vuosikymmenen ajan, mutta saudihallituksen mukaan olen sukupuoleni vuoksi riippuvuussuhteessa siihen päivään asti, kunnes kuolen, kirjoittaa Eman al-Nafjan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?