Liberaalit näkemykset jyräsivät Yhdysvaltain kansanäänestyksissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liberaalit näkemykset jyräsivät Yhdysvaltain kansanäänestyksissä

Yhdysvaltain vaalien yhteydessä järjestettiin tälläkin kertaa hirmuinen määrä osavaltiokohtaisia kansanäänestyksiä. Tulokset olivat monella tapaa historialliset.

7.11.2012 13:27

Mainessa, Marylandissa ja Washingtonissa äänestäjät antoivat tukensa samaa sukupuolta olevien avioliitoille. Vastaavia päätöksiä on aiemmin tehty tuomioistuimissa ja osavaltioparlamenteissa, muttei koskaan aiemmin kansanäänestyksissä.

- Olemme vedenjakajalla. Äänestystulokset osoittavat hämmästyttävän muutosvauhdin ja sen, että Amerikka on sitoutunut tasapuolisuuteen, kiitteli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliiton ACLU:n edustaja James Esseks.

Colorado ja Washington taas laillistivat marihuanan viihdekäytön, niin ikään lajissaan ensimmäisinä. Periaatteessa se tarkoittaa, että kaikki yli 21-vuotiaat voivat laillisesti pitää hallussaan marihuanaa enintään unssin (28,5 grammaa) verran. Marihuanaa voidaan myydä lisensoiduissa kaupoissa alkoholin tapaan, Coloradossa myös pienimuotoinen kotikasvatus on sallittua.

Käytännössä asian kohtalo on vielä epäselvä, sillä liittovaltion lainsäädännössä marihuana luetaan yhä laittomaksi huumausaineeksi.

Konservatiiveille päivä oli kaikin puolin synkkä, sillä Florida torppasi aloitteen, joka olisi kieltänyt julkisten varojen käytön aborttien rahoittamiseen ja aborttien sisällyttämisen sairausvakuutuksen piiriin. Lisäksi abortti- ja raiskausmöläytyksiä tehneet republikaaniehdokkaat Todd Akin ja Richard Mourdock hävisivät kisansa kongressipaikasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?