USA:n Suomen-lähettiläs iloitsi: Saan jäädä Suomeen! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n Suomen-lähettiläs iloitsi: Saan jäädä Suomeen!

Tunnelmat olivat korkealla suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin vaalivalvojaisissa hotelli Presidentissä Helsingissä aikaisin keskiviikkoaamulla.

7.11.2012 7:22 | Päivitetty 7.11.2012 8:01

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kertoi olevansa hyvin tyytyväinen, kun Barack Obama selvisi vaalitaiston voittajaksi.

Oreck uskoo, että enemmistö asettui Obaman taakse, koska hän puhui sellaisista arvoista, joita enemmistö yhdysvaltalaisista kuitenkin kannattaa. Näitä ovat Oreckin mukaan esimerkiksi ympäristöarvot, naisten oikeudet, terveyspalveluiden uudistaminen ja moderni ulkopolitiikasta. Myös korkea äänestysprosentti oli Obaman etu.

- Tiedän, ettei kaudesta tule helppo, mutta Obama on kova ja ahkera työntekijä, jolla on arvot kohdallaan. Jos sanoisin Obamalle jotain, niin kehottaisin lepäämään ja pitämään vähän lomaa, Oreck kommentoi IS:lle.

–  Hyvä päivä demokraateille, hyvä että saa pysyä Suomessa pidempään. Olen onnellinen siitä, että suurin osa amerikkalaisista päätyi tukemaan Obamaa esimerkiksi terveydenhuolto- ja ympäristöasioissa.

Paikalla oli satakunta ihmistä, ja tunnelma oli iloinen.

Vaalivalvojaisista soitettiin videopuhelu ex-pääministeri Esko Aholle, joka kommentoi vaalitulosta suoraan lähetystön vaalivalvojaisyleisölle. Aho kommentoi, että USA:n politiikassa on monia ratkaisemattomia asioita.

Oreck ei ollut samaa mieltä.

IS jututti paikan päällä europarlamentaarikko Petri Sarvamaata (kok).

Sarvamaa kertoi IS:lle twiitanneensa kello 6.18 englanniksi, että Obama voittaa. Samaan aikaan CNN julisti tuloksen. Hän tiesi Obaman voittavan, kun näytti siltä että Obama saa Floridan taakseen.

– Vaikka Obama voitti, äänestystuloksestakin selviää, että maa on kahtia jakautunut, Sarvamaa sanoi.

Sarvamaa uskoi, että enemmistö kansasta päätyi Obamaan siksi, että tällaisina aikoina halutaan tukea nöyryyttä ja kohtuullisuutta.

Sarvamaan mukaan Obamalla ei tule olemaan helppoa toisella kaudellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?