Näkökulma: USA äänestää - viimeinkin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näkökulma: USA äänestää - viimeinkin

CNN:n toimittaja Tom Foreman neuvoo, mitä USA:n vaaleissa äänestävien amerikkalaisten kannattaa ottaa mukaansa äänestyspaikalle.

5.11.2012 21:01 | Päivitetty 5.11.2012 17:51

Hipsterilasien ja kasvissyönnin tapaan ennakkoäänestys on tänä vuonna ollut muodissa USA:n trendikkäiden nuorten keskuudessa.

Arvatakseni Oregonissa jokainen on jo äänestänyt, lukuun ottamatta Stacy-nimistä, torikammoista kissanomistajaa, joka viettää päivänsä naisille suunnattujen TV-ohjelmien parissa. Ehkä olen väärässä, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan: suurin osa vaaleista on jo ohi.

Jos kuitenkin aiot pitää kiinni perinteistä, ja vaeltaa tiistaina paikalliselle äänestyspaikalle, tässä on muutama asia jotka kannattaa ottaa mukaan.

Ensinnäkin, muista eväät. Kuukausien hehkutuksen jälkeen äänestyspaikoilla saattaa joutua odottamaan pitkään (aivan kuin katsastustoimistossa, jossa on vielä vähemmän hauskaa). Lahjonnan kieltämisestä lähtien näistä paikoista on tullut todella tylsiä. Tarjolla ei ole kakkua tai keksejä. Eikä drinkkejä. Suosittelen pakkaamaan reppuun pikkuleipiä ja ehkä banaanin. Tai loput halloweenistä jääneistä karkeista.

Toiseksi, muista faktat. Voit tallentaa ne älypuhelimeesi tai takaraivoosi, mutta yritä herran tähden todella tietää jotakin ennen äänestämistä. Ja hanki tietosi luotettavasta ja puolueettomasta lähteestä. Molemmat presidenttiehdokkaista ovat vääristelleet totuutta niin rajusti, että kumpaankaan luottaminen olisi yhtä kuin liittyminen sokkona Burt-nimisen, verryttelyasuisen miehen johtamaan uskonlahkoon.

Kolmanneksi, muista hyvät tavat. Riippumatta siitä, kuinka demokrattiselta tai republikaaniselta naapurustosi vaikuttaa, joku jonossa oleva tulee olemaan eri mieltä kanssasi. Joten älkää missään nimessä puhuko politiikasta. Puhukaa mieluummin vähemmän kiistanalaisista asioista, kuten Lähi-Idän kriisistä, eläinoikeuksista tai urheilusuorituksista.

Viimeisenä, ottakaa mukaan pullo samppanjaa. Koska kumman tahansa ehdokkaista tiistaina valitsetkin, tulemme päättämään tämän pitkän painajaisen, jota kutsutaan vuoden 2012 vaalikampanjaksi. Siinä on juhlan aihetta, voittajasta riippumatta.

Ilta-Sanomat julkaisee CNN:n toimittajien Jonathan Mannin sekä Tom Foremanin vaaliaiheisia kolumneja yksinoikeudella Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?