Amerikkalaisia yritetään pitää pois vaaliuurnilta monin konstein - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisia yritetään pitää pois vaaliuurnilta monin konstein

Tienvarsimainosten tarkoituksena on pelotella äänestysoikeudestaan epävarmoja ja rikosrekisterin omaavia pysymään pois äänestyspaikoilta.

3.11.2012 13:19

- Äänestyshuijaus on rikos, julistetaan suurissa tienvarsimainoksissa. Tuomarin nuija ja kalterit lisäävät pelottavaa vaikutelmaa.

Niitä ja muita samantyyppisiä ilmoituksia on siroteltu ympäri Ohion ja Wisconsinin osavaltiota erityisesti vähemmistöjen asuttamille alueille.

Tarkoituksena on pelotella äänestysoikeudestaan epävarmoja ja rikosrekisterin omaavia pysymään pois äänestyspaikoilta.

Julisteiden takana on nimettömäksi jäänyt "yksityinen perhesäätiö". Joiltain paikoilta julisteet on jo määrätty poistettavaksi.

Floridassa ja Virginiassa äänestäjille on soiteltu ja heitä on kehotettu antamaan äänensä puhelimitse. Soittajan mukaan äänestäjän ei tarvitse sen jälkeen vaivautua enää uurnille. Yhteistä näille osavaltioille on se, että ne ovat presidentinvaalissa keskeisiä vaa'ankieliosavaltioita.

Demokraattipresidentti Barack Obaman kannattaja pitää soittokampanjaa huolestuttavana.

- Meneillään on keskitetty hanke äänestäjien pitämiseksi pois äänestyspaikoilta, arvioi Ohiossa ennakkoon äänestänyt Camio Villa uutistoimisto Reutersille.

Teekutsuliike syynää rekistereitä

New York Times -lehti on nostanut puolestaan esiin konservatiiviseen Teekutsuliikkeeseen kuuluvan True the Vote -ryhmän toimet.

Lehden taannoinen pääkirjoitus syytti ryhmää äänestäjärekistereiden oma-aloitteisesta siivoamisesta.

Ryhmän jäsenet käyvät läpi erityisesti vähemmistöjen hallitsemien asuinalueiden rekistereitä ja yrittävät etsiä muun muassa kirjoitus- ja osoitevirheitä. Listojen kanssa mennään sitten äänestyspaikoille ja yritetään estää listalle joutuneita äänestämästä.

Ryhmiä toimii 30 osavaltiossa, ja ne syynäävät vähemmistöjen äänestysalueita. True the Vote -ryhmiin kuuluvat sanovat olevansa vaalitarkkailijoita, jotka haluavat estää väärinkäytökset.

Ryhmä tähdentää nettisivuillaan, että äänestysrekisterit eivät ole ajan tasalla. Ryhmän mukaan rekistereissä on muun muassa 1,8 miljoonaa kuollutta. Se väittää myös, että 2,75 miljoonalla äänestäjällä on äänioikeus useammassa kuin yhdessä osavaltiossa.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?