Obama vs. Romney: Katso tilanne 4 päivää ennen vaaleja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama vs. Romney: Katso tilanne 4 päivää ennen vaaleja

Barack Obamalla on yhä niukka johto Yhdysvaltain vaalit ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltiossa.

2.11.2012 12:36 | Päivitetty 2.11.2012 12:28

Obama 201     Epävarmat 146    Romney 191

Oheiset luvut 201-191 kuvaavat Obaman hienoista johtoa valitsijamiesten määrissä Real Clear Politics -mittaussivuston mukaan.

Eilen New Yorkin pormestari Michael Bloomberg, entinen republikaani, ilmoitti asettuvansa demokraattien ehdokkaan presidentti Barack Obaman kannalle.

Bloombergin päätökseen vaikutti erityisesti tapa, jolla Obama hoiti Sandy-hurrikaanin aiheuttamaa tuhoa. Pormestarin ilmoituksella ei ainakaan vielä ole ollut näkyviä vaikutuksia valitsijamiesten määrissä.

Tärkein luku on kuitenkin epävarmojen osuus 146, joka tekee tilanteesta äärettömän jännittävän. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Yhdysvalloissa vaaleja ei ratkaista koko valtakunnan ääniosuuksilla. Kilpailu käydään jokaisessa 50 osavaltiossa erikseen, ja osavaltion voittaja saa taakseen sen kaikki valitsijamiehet. Osavaltioilla on valitsijamiehiä suhteessa väkilukuun.

Perinteisesti kummankin ehdokkaan taakse lasketaan valitsijamiehet osavaltioista, joissa kannatus on vakaa. On kuitenkin mahdollista, että tilanne muuttuu niissäkin.

Ratkaiseviksi muodostuvat vuonna 2012 kuitenkin isot vaa'ankieliosavaltiot, joihin kuuluvat mm. Florida, Ohio ja Pohjois-Carolina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?