Obama vs. Romney: Katso tilanne 5 päivää ennen vaaleja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama vs. Romney: Katso tilanne 5 päivää ennen vaaleja

Barack Obama on säilyttänyt niukan johtonsa Yhdysvaltain vaalit ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltiossa.

1.11.2012 6:39

Obama 201     Epävarmat 146    Romney 191

Oheiset luvut 201-191 kuvaavat Barack Obaman johtoa valitsijamiesten määrissä Real Clear Politics -mittaussivuston mukaan.

Tärkein luku on kuitenkin epävarmojen osuus 146.

Ne kuvaavat vaa'ankieliosavaltioita, joissa Obamalla on Real Clear Politicsin mukaan yhä vankempi asema kuin Mitt Romneylla. Erot mielipidemittauksissa ovat pieniä, mutta kallistuvat Obaman puolelle.

Vaalien voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä. Real Clear Politics julkaisee päivittäin myös luvut, joista on poistettu epävarmat. Näiden lukujen mukaan Obama voittaisi 281-257.

Romney on viime ajat ollut johdossa koko maan äänimäärien mittauksissa. Ero on kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole merkitystä.

Yhdysvalloissa vaaleja ei ratkaista koko valtakunnan ääniosuuksilla. Kilpailu käydään jokaisessa 50 osavaltiossa erikseen, ja osavaltion voittaja saa taakseen sen kaikki valitsijamiehet. Osavaltioilla on valitsijamiehiä suhteessa väkilukuun.

Perinteisesti kummankin ehdokkaan taakse lasketaan valitsijamiehet osavaltioista, joissa kannatus on niin vakaa, että tulos voitaisiin oikeastaan julistaa jo etukäteen. Esimerkiksi Kaliforniassa Romneylla ei ole mitään voitonmahdollisuutta.

Ratkaiseviksi muodostuvat vuonna 2012 isot vaa'ankieliosavaltiot, joihin kuuluvat mm. Florida, Ohio ja Pohjois-Carolina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?