"Kuolonuhreja tulee väistämättä" - viranomaiset varoittavat hurrikaanista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Kuolonuhreja tulee väistämättä" - viranomaiset varoittavat hurrikaanista

Tuhannet newyorkilaiset uhmasivat maanantaina viranomaisten evakuointikäskyä.

Eric Mongirdas poseerasi myrskytyrskyjen keskellä Milfordissa. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä lähtemään pois riskialueilta.­

29.10.2012 20:34

Suuressa tulvavaarassa olevalla Rockaway Beachilla poliisi kiersi muistuttamassa asukkaita, että viime hetket paeta Sandy-hirmumyrskyn tieltä olivat käsillä. Paikallinen poliitikko Malcolm Smith arvioi, että alueen asukkaista vain 20 prosenttia oli noudattanut evakuointikäskyä.

- Ihmiset luulevat, että tästä myrskystä tulee samanlainen kuin viime vuoden Irene-hurrikaanista. Heidän pitäisi koota perheensä ja lähteä pois, Smith sanoi.

New Yorkissa kaikkiaan 375 000 ihmistä oli määrätty evakkoon hurrikaanin uhkaamilta alueilta. Evakuointikeskuksiin oli maanantai-iltaan mennessä hakeutunut kuitenkin vain joitain tuhansia ihmisiä.

- Ne, jotka jäävät vaara-alueille, ovat itsekkäitä ja asettavat pelastustyöntekijät hengenvaaraan, pormestari Michael Bloomberg sanoi.  

USA:n historian suurin myrsky?

Hurrikaani Sandyn myrskyrintama oli maanantaina paisunut liki 1 600 kilometrin levyiseksi ja sen tuulet sekä sateet piiskasivat Yhdysvaltain itärannikkoa.

Säätieteilijöiden mukaan myrsky saattaa olla suurin, joka on koskaan iskenyt Yhdysvaltain mantereelle. Sandyn ennustetulla reitillä asuu noin 50 miljoonaa ihmistä.

- Myrsky on niin voimakas, että kuolonuhreja tulee väistämättä. Mitä vastuullisemmin kansalaiset toimivat, sitä vähemmän ihmisiä kuolee, sanoi Marylandin osavaltion kuvernööri Martin O'Malley.

Myös Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NWS kehotti ihmisiä noudattamaan evakuointimääräyksiä.

- Jos olet vastahakoinen, mieti läheisiäsi ja pelastustyöntekijöitä, NWS sanoi hätäviestissään.  

Hurrikaanilla harvinainen reitti

New Yorkissa kadut olivat liki autiot. Koulut, virastot ja New Yorkin pörssi pitivät ovensa suljettuina, ja julkinen liikenne oli seisahduksissa. Myös Manhattanille johtavia autotunneleita suljettiin tulvavaaran takia.

Säätieteilijöiden mukaan merivesi voi nousta jopa kolme metriä hurrikaanin takia. Tilannetta pahentaa täysikuu, jonka vuoksi vuorovesi on korkeimmillaan.

- Näkemäni tulvaennusteet ovat hyvin poikkeuksellisia, sanoi New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo.

Sandyn ennustettiin iskeytyvän Yhdysvaltain itärannikolle tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Tulvien lisäksi hurrikaanin odotetaan katkovan sähköt miljoonilta ja aiheuttavan miljardien dollarien vahingot.

Myrskyn ei odoteta menettävän voimiaan ennen kuin se on edennyt syvälle sisämaahan viikon lopulla. Myrskytuulia on ennustettu Kanadaan asti.

Sandy on poikkeuksellinen myrsky: yleensä Atlantin hurrikaanit kulkevat Yhdysvaltain itärannikon suuntaisesti, minkä jälkeen ne kääntyvät koilliseen ja menettävät puhtinsa Pohjois-Atlantin yllä.

Sandyn reittiin vaikuttaa Kanadan ja Grönlannin yllä vaikuttava voimakas arktinen korkeapaine, joka kääntää myrskyn Yhdysvaltojen päälle.

- On melko epätavallista, että hurrikaani liikkuu tällä tavoin länteen, totesi Weather Underground -sääsivuston meteorologi Jeff Masters sanomalehti New York Timesille.

Sandy on pannut myös presidentinvaalikampanjat jäihin. Presidentti Barack Obama peruutti kampanjatilaisuutensa Floridassa ja palasi Valkoiseen taloon seuraamaan myrskyvalmistelujen etenemistä.

Seuraa myrskyn etenemistä interaktiiviselta kartalta. Jos kartta ei näy kunnolla mobiilissa, paina tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?