Putinin salaperäinen ystävä puhuu vihdoin: Suomen verottaja vei minulta paljon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin salaperäinen ystävä puhuu vihdoin: Suomen verottaja vei minulta paljon

Julkisuutta pakoillut öljymiljardööri Gennadi Timtshenko on antanut harvinaisen haastattelun venäläiselle Forbes-lehdelle.

Gennadi Timtshenkon nettisivut.­

28.10.2012 14:16

Timtshenko kertoo jutussa, että hänellä on yhä sekä Venäjän että Suomen kansalaisuus, vaikka hän on viime vuodet asunut Sveitsissä ja maksanut myös veronsa sinne.

- Maksoin todella pitkään veroni Suomeen, mutta venäläisen mittapuun mukaan se oli todella paljon, 60 prosenttia tuloista, Timtshenko kertoo.

- Kymmenen (Suomi-) vuoden kuluttua päätin muuttaa Sveitsiin. En kuitenkaan verojen takia, vaan siksi, että halusin pojalleni hyvän eurooppalaisen koulutuksen, hän selvitti lehdelle.

Timtshenkoa pidetään presidentti Vladimir Putinin oikeana kätenä liike-elämässä. Miehet tutustuivat jo 1990-luvulla, kun Putin työskenteli Pietarin kaupunginhallinnossa. Heillä oli myös yhteisiä bisneksiä, kuten Golden gate -yritys.

Golden gate sai luvan viedä Venäjältä öljyä ja vastavuoroisesti sen piti tuoda ruokaa helpottamaan 1990-luvun alun ruokapulaa Venäjällä.

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin mukaan ajatus jäi vain kauniiksi ideaksi.

- Golden gate vei öljyä ulkomaille satatuhatta tonnia, mutta mitään ruokatavaroita Pietari ei saanut vastineeksi, Nemtsov kirjoitti Putinia kritisoivassa pamletissaan.

Suomen kansalaisuus bisnesten vuoksi

Timtshenko hankki itselleen Suomen kansalaisuuden 1999 nimenomaan helpottaakseen öljybisneksiään ja liikkumistaan Euroopassa, koska siten hänen ei tarvinnut huolehtia viisumista. Syyn paljasti itse Putin vuosi sitten, kun hän joutui ottamaan julkisesti kantaa ystävänsä bisneksiin.

Molemmat miehet kiistävät, että heillä olisi nykyään mitään yhteisiä liiketoimia.

- Minun rikastumiseni kytketään usein julkisuudessa Putinin valtaantuloon, mutta todellisuudessa olin jo vuonna 2000 Putinin tullessa presidentiksi Suomen suurimpia veronmaksajia sijalla 28. Olin silloin jo miljonääri, Timtshenko sanoi Forbesille.

Timtshenkon mukaan Putinin vastustajat käyttävät heidän ystävyyttään hyväksi mustamaalatessaan Putinia.

- Venäjällä on poliittisia kilpailijoita, jotka yrittävät tehdä jotain Putinille, saada hänet pois vallasta tai liata hänen maineensa. Heidän piti löytää henkilö, joka on rikas ja joka on vieläpä presidentin tuttava. Minä olen heille paras mahdollinen maalitalulu, Timtshenko sanoi.

Timtshenkon Gunvor-firma on vastannut viime vuodet suurelta osin Venäjän öljynviennistä, mutta aivan lähiaikoina sen välittämän öljyn määrä on laskenut vain viiteentoista prosenttiin maan koko öljynviennistä, kertoo uutispalvelu Newsru.com.

Nyt Timtshenko on päättänyt palata takaisin Venäjälle ja aikoo ryhtyä maksamaan myös veronsa vanhaan kotimaahansa.

Muuton motiiviksi on arveltu sitä, että itse Putin olisi pyytänyt ysäväänsä palaamaan. Toisaalta liikkuu myös huhuja, että Timtshenko haluaa vain paeta liiketoimiinsa kohdistuvia tutkimuksia muuttamalla Venäjälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?