Mikä on totuus Fidel Castrosta?

Julkaistu:

Kuuban hallitus vaikenee tyystin huhuista, joiden mukaan legendaarinen vallankumousjohtaja Fidel Castro olisi kuolemaisillaan.
Huhuja Castron terveyden heikkenemisestä on liikkuneet jo jonkin aikaa. Mutta mikä on totuus Fidelistä? Vain harvat tietävät.

IS kertoo seuraavassa, mitkä seikat puhuvat 86-vuotiaan Castron heikkenemisen puolesta. Ja miksi kaikkiin tietoihin vallankumouslegendasta ei pidä uskoa.

Castro on kuoleman porteilla, koska:

1. Hän ei ole esiintynyt julkisuudessa viime maaliskuun jälkeen. Tuolloin hän tervehti Kuubaan vierailulle saapunutta paavi Benedictus XVI:tä.

2. Viimeisin Castron kirjoittama kolumni julkaistiin kesäkuussa. Aiemmin hän on kirjoittanut usein pitkiä "fundeerauksia" kommunistisen puolueen viralliseen Granma-lehteen.

3. Castro ei ainakaan julkisesti onnitellut ystäväänsä ja liittolaistaan Hugo Chavezia, joka valittiin 7. lokakuuta uudelleen Venezuelan presidentiksi.

4. Venezuelalainen lääkäri Jose Rafael Marquina on kertonut espanjalaiselle ABC-lehdelle, että Castro on saanut "massiivisen" oikean aivovaltimon tukkeuman. Marquinan mukaan Castro ei ole hengityskoneessa mutta ei todennäköisesti elä enää kuin viikkoja. Marquina kertoi perjantaina uutistoimisto AP:lle, että hänen tietolähteensä ovat Venezuelassa.

Castro on yhä kunnossa, koska:

1. Hänen lähipiirinsä sanoo niin. Vallankumousjohtajan poika Alex Castro kertoi hiljattain kuubalaiselle aikakauslehdelle, että hänen isänsä on hyväkuntoinen ja hoitaa päivittäin asioitaan. Fidelin sisar Juanita Castro puolestaan kertoi AP:lle Miamissa, että raportit hänen veljensä heikosta kunnosta ovat "pelkkiä huhuja" ja "hölynpölyä".

2. Castroon liitetty onnitteluviesti kuubalaiselle lääketieteelliselle oppilaitokselle julkistettiin viime torstaina. Oppilaitos täytti tuolloin 50 vuotta.

3. Castron todellinen terveydentila on valtionsalaisuus. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä totuutta, kaikki tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa liikkuva "tieto" perustuu huhuihin.

4. Venezuelalaislääkäri Marquinan tiedot Hugo Chavezin terveydentilasta ovat osoittautuneet epäluotettaviksi. Lisäksi Marquina myöntää, ettei hänellä ole suoria tietolähteitä Havannassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt