Kadonneet Spitfire-hävittäjät kaivetaan vihdoin esiin kätköstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kadonneet Spitfire-hävittäjät kaivetaan vihdoin esiin kätköstä

Brittiläinen lentokoneharrastaja ja Myanmarin hallitus ovat päässeet sopimukseen kymmenien maahan haudattujen Spitfire-hävittäjien pelastamisesta, kertoo The Guardian -lehti.

Tämä Old Flying Machine Companyn omistama Spitfire esiintyi Maltalla syyskuun lopussa.­

18.10.2012 6:25

Brittiläiset joukot pakkasivat koneet laatikoihin ja hautasivat ne Myanmariin eli silloiseen Burmaan lordi Mountbattenin käskystä toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Historiallisiin lentokoneisiin erikoistunut David Cundall on kampanjoinut hävittäjien pelastamiseksi jo 16 vuotta.

Britannian pääministeri David Cameron otti lentokoneiden kohtalon esille vierailullaan Myanmarissa viime huhtikuussa. Cameron pääsi sopuun koneiden pelastamisesta presidentti Thein Seinin kanssa, Guardian kertoo.

Cundall on puolestaan sopinut kaivaustöiden aloittamisesta Myanmarin ilmailuhallinnon kanssa. Kaivaustöiden odotetaan alkavan myöhemmin lokakuussa.

Koneet ovat tyyppiä Spitfire XIV. Niiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä: arviot vaihtelevat 20:n ja 60:n välillä.

Cundall on käyttänyt jo vajaat 200 000 euroa koneiden etsimiseen ja ilmailuhistoriallisen aarteen pelastamiseen. Hän on kertonut saaneensa hankkeeseen apua nimettömänä pysyttelevältä sijoittajalta.

Jos hanke viimein toteutuu, maailmassa vielä jäljellä olevien Spitfire-koneiden määrä kasvaa huomattavasti. Hävittäjiä valmistettiin eri muunnoksina 21 000 kappaletta, mutta vain 35 on enää lentokunnossa.

Spitfire XIV oli tyypin myöhäisiä muunnoksia, jossa oli tehokas Rolls Royce Griffon-moottori. Ensimmäiset otettiin palveluskäyttöön lokakuussa 1943, ja niitä valmistettiin kaikkiaan noin 950.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?