Terroristin pommi-iskutoverit olivatkin FBI:n agentteja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terroristin pommi-iskutoverit olivatkin FBI:n agentteja

Yhdysvaltain viranomaiset ovat pidättäneet miehen, jonka epäillään suunnitelleen pommi-iskua Yhdysvaltain keskuspankin rakennusta vastaan New Yorkissa.

Poliisit vartioivat sisäänkäyntiä Yhdysvaltain keskuspankin New Yorkin konttorin luona.­

17.10.2012 23:18 | Päivitetty 17.10.2012 23:41

Mies pidätettiin FBI:n ja New Yorkin poliisin terrorismin vastaisten yksiköiden yhteisoperaatiossa keskiviikkona.

- Suunnitelma yrittää tuhota keskeinen rakennus ja tappaa tai vahingoittaa lukemattomia sivullisia henkilöitä on niin vakava rikos kuin voi kuvitella. Epäiltyä vastaan koituu vakavat seuraamukset, kertoi FBI:n apulaispäällikkö Mary Galligan tiedotteessaan.

- Korostamme, ettei kukaan ollut missään vaiheessa oikeasti vaarassa, koska kaksi epäillyn "rikoskumppania" olivat FBI:n omia sala-agentteja, Galligan paljasti.

Miehelle oli toimitettu oikean pommin sijasta valeräjähteitä.

CNN:n mukaan pommi-iskun suunnittelusta epäillään 21-vuotiasta bangladeshilaista Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafisia. Tämä aikoi räjäyttää Manhattanilla sijaitsevan keskuspankin luona 450 kilon kokoisen pommin.

Nafis oli saapunut Yhdysvaltoihin tammikuussa aikeenaan suorittaa terrori-isku Yhdysvaltain maaperällä. Hänellä sanotaan olleen yhteyksiä al-Qaidaan.

Kun Nafisi yritti värvätä muita terrorisolunsa jäseniksi, pääsivät FBI:n sala-agentit yhteyteen miehen kanssa.

Nafisin terrori-iskukohteina oli keskuspankin konttorin lisäksi muitakin tärkeitä hallintovirastoja sekä New Yorkin pörssi Wall Streetillä.

- Nafis oli laatinut kirjallisen viestin, jossa hän ilmoitti olevansa vastuussa keskuspankin terrori-iskusta al-Qaidan nimissä. Nafis kirjoitti myös, että hän haluaa "tuhota Amerikan" ja siinä tarkoituksessa tehokkaimmat kohteet ovat Amerikan talouselämässä, tiedottaa oikeusministeriö.

- Nafis myös lainasi sitaatteja "rakastetulta sheikki Osama bin Ladenilta" oikeuttaakseen sen, että iskuissa kuolisi naisia ja lapsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?