Felix Baumgartner ei ehkä lyökään rahoiksi samalla tavalla kuin Red Bull - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Red Bull tyhjää pajatsoa - Baumgartner ehkei sittenkään

Talouslehti Forbesin haastatteleman asiantuntijan mukaan yliäänihyppääjä Felix Baumgartner ei ehkä pääsekään rahastamaan megajulkisuudellaan niin isosti kuin voisi kuvitella. Eikä mies taida edes haluta.

16.10.2012 12:32 | Päivitetty 16.10.2012 12:34

Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä tuijotti YouTubesta, kun itävaltalainen Felix Baumgartner hyppäsi alas 39 kilometristä. Temppu toi huimaa näkyvyyttä spektaakkelia sponsoroineelle energiajuomayhtiö Red Bullille.

The Telegraph-lehden saaman asiantuntija-arvion mukaan hyppytempun mainosarvo on yli 120 miljoonaa euroa. Red Bull on varmastikin maksanut Baumgartnerille ihan hyvin tempusta, mutta julkkisten käyttöön markkinoinnissa erikoistuneen firman edustaja epäilee, ettei Baumgartner pääse tempullaan rahastamaan kunnolla.

– Hyppy legitimoi hänen kumppanuutensa Red Bullin kanssa, mikä saattaa lukita hänet yhtiöön pitkäksikin aikaa, sanoo julkkisten käyttöön mainonnassa erikoistuneen Octagon First Callin brändiasiantuntija David Schwab Forbes-lehdelle.

Felix Baumgartner ei välttämättä pysty hyödyntämään valtavaa julkisuuttaan niin rahakkaasti kuin voisi olettaa.­

Todella iso rahoiksi lyöminen vaatisi rahavirtojen tulemista useista paikoista.

– En näe, että uusia sponsoridiilejä olisi näköpiirissä.

Voiko hurjapää olla puhuja?

Baumgartnerin ongelma on se, että Red Bull omistaa hypyn ja teki miehen kanssa töitä viisi vuotta hyppyä varten. Toisen firman on vaikea tulla väliin käyttämään Baumgartneria mainoshahmonaan, kun tämä on liitetty jo vahvasti ihmisten mielissä toiseen yritykseen.

Baumgartner on tehnyt töitä Red Bullille 19-vuotiaasta, vuodesta 1988 asti. Energiajuomafirman edustajana toimiminen julkisissa puhetilaisuuksissa voisi olla rahakasta hommaa.

Octagonin Schwab on tämänkin suhteen skeptinen. Firman puhemiehenä toimiminen liittyy yleensä johtamiseen tai myynti-ihmisten motivoimiseen.

– En ole varma, sopiiko hän tähän. Hän on uskomaton hurjapää, mutta ei välttämättä puhuja.

Parempana puhemiehenä Red Bullille Schwab pitää esimerkiksi Erik Weihenmayeria, joka ensimmäisenä sokeana saavutti Mount Everestin huipun.

Schwabin mielestä Red Bullin lisäksi avaruushypyssä oli toinenkin voittaja: internet.

– Tämä osoittaa, että tällaista voidaan luoda ilman televisiota. On vain keksittävä, miten tapahtumaa mainostetaan.

Hurjapää rauhoittuu

Felix Baumgartnerin omat kommentit viittaavat siihen, että hän ei aio ainakaan lähitulevaisuudessa takoa lisää rahaa julkisuusarvollaan.

- Vetäydyn hurjapääbisneksestä. Haluan kivan työpaikan helikopterilentäjänä. Sammuttelen tulipaloja ja pelastan ihmisiä. Ei sähköposteja, ei puheluita, mies sanoi.

Suunnitelmiin kuuluu myös yhteiselo tyttöystävä Nicole Ötlin kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?