Ulkomaat

Ilmatorjuntalautalle perustetun valtion päämies kuoli

Julkaistu:

Eräs maailman erikoisimmista ”monarkeista”, Paddy Roy Bates eli prinssi Roy kuoli keskiviikkona 91-vuotiaana.
Hän oli nimittänyt itsensä Sealandin mikrovaltion hallitsijaksi. Hänen valtakuntansa oli Britannian rannikolle paalutettu ilmatorjuntalautta.

Entinen Britannian armeijan majuri Bates innostui 1960-luvulla perustamaan merirosvoradion. Yhden kokeilun jälkeen hän muutti vuonna 1966 Fort Roughsiin, joka oli hylätty toisen maailmansodan aikainen ilmatorjuntalautta 13 kilometriä Britannian kaakkoisrannikolta.

Ensin ajatuksena oli perustaa radioasema, mutta sitten hän saikin idean julistaa lautta itsenäiseksi valtioksi. Hän nimesi valtion Sealandin ruhtinaskunnaksi ja itsensä sen prinssiksi. Vaimosta Joanista tuli prinsessa.

Valtio on aika pieni, betoninen ja ruma. 550 neliömetrin alueella on kaksi betonitornia ja metallikansi. Sitä pidetään maailman pienimpänä valtiona, mutta yksikään valtio ei ole tunnustanut sitä. Se ei Batesia haitannut. Prinssi laati Sealandin perustuslain, lipun, passin, postimerkit, kolikot, kansallislaulun sekä moton E Mare Libertas – mereltä vapaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Saatan kuolla nuorena tai vanhana, mutta en ainakaan koskaan kuole tylsyyteen, Bates kertoi haastattelussa 1980-luvulla.

Nykyään Sealand on kerännyt rahaa myymällä aatelisarvoja sekä isännöimällä nettiservereitä. Alzheimerin taudista kärsinyt valtionpäämies ei enää viimeisinä vuosina asunut lautalla vaan muutti Britanniaan. Hän on nimennyt kruununperilliseksi poikansa Michaelin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt