Näistä mokista ja heitoista USA:n vaaliväittelyt muistetaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näistä mokista ja heitoista USA:n vaaliväittelyt muistetaan

Yhdysvaltain vaaliväittelyt voivat tehdä presidentin - tai pudottaa sellaisen. IS kokosi otoksen legendaarisista tapauksista.

1960: Richard Nixon kuuluisassa ensimmäisessä televisioväittelyssä.­

4.10.2012 7:01 | Päivitetty 3.10.2012 7:01

1960: Nuori, energinen demokraatti John F. Kennedy esiintyi edukseen historian ensimmäisessä televisioidussa väittelyssä. Republikaanivastustaja Richard Nixon teki pahan arviointivirheen kieltäytymällä tv-meikkauksesta, koska halusi näyttää luonnolliselta. Lopputulos oli että hän näytti studion valoissa vanhalta, kalvakalta ja hikoilevalta.

1976: Republikaanipresidentti Gerald Ford lohkaisi: "Itä-Eurooppa ei ole Neuvostoliiton hallinnassa eikä tule olemaan minun valtakauteni aikana!" Väittelyn juontaja takertui kommenttiin: "Tarkoitatteko todella, että Itä-Eurooppa ei ole Neuvostoliiton vaikutuspiiriä eikä sitä pidetä sotilaallisesti osana kommunistista vyöhykettä?" Ford selitti myöhemmin tarkoittaneensa itäeurooppalaisten mentaliteettia, mutta kansa antoi hänelle potkut ja valitsi Jimmy Carterin.

1984: Republikaanipresidentti Ronald Reagan oli tuolloin 73-vuotias ja vastasi ikäkritiikkiin ja epäilyksiin jaksamisestaan nerokkaasti: "En aio tehdä iästä vaalikysymystä. En aio käyttää hyväkseni poliittisiin tarkoituksiin vastustajani nuoruutta ja kokemattomuutta." Jopa demokraattivastustaja Walter Mondale hytkyi naurusta eikä hänellä ollut mahdollisuuksia Reaganin kaatoon.

1992: Republikaanipresidentti George H.W. Bush ja demokraatti Bill Clinton vastasivat yleisöstä tulleeseen kysymykseen valtionvelan vaikutuksesta heidän elämäänsä. Jostain syystä Bush vilkaisi huomiotaherättävästi rannekelloaan, kuin olisi odottanut junaa, ja vastasi sitten kysymykseen sekavasti. Tuleva presidentti Clinton tarttui tilaisuuteen ja nappasi pisteet koskettavalla vastauksellaan.

2000: Demokraatti Al Gore kompastui omaan näppäryyteensä George W. Bushia vastaan. Gore oli ehdokkaista älykkäämpi ja taitavampi faktoissa, mutta esiintyi ylimielisesti tuhahdellen vastustajaansa kohtaan. Bush osasi ottaa yleisönsä - ja presidenttikisan.

1984: Ronald Reagan, 73, ja Walter Mondale, 56.­

1992: Miksi Bush vanhempi vilkuili kelloaan?­

2000: George W. Bush oli sympaattisempi kuin Al Gore.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?