Georgian presidentti taistelee poliittisesta tulevaisuudestaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Georgian presidentti taistelee poliittisesta tulevaisuudestaan

Georgiassa valmistaudutaan maanantaisiin parlamenttivaaleihin sähköistyneissä tunnelmissa.

Vaalit ovat todellinen koetinkivi etenkin istuvalle presidentille Mihail Saakashvilille ja hänen valtapuolueelleen.­

29.9.2012 18:42

Vaalit ovat todellinen koetinkivi etenkin istuvalle presidentille Mihail Saakashvilille ja hänen valtapuolueelleen.

- Vaalit voivat osoittautua yhdeksi vuosikymmenen tärkeimmistä poliittisista tapahtumista, arvioi strategisiin ja kansainvälisiin kysymyksiin keskittyvän CSIS-tutkimuslaitoksen venäläisasiantuntija Sergei Markedonov.

Saakashvili hyödynsi viime vaaleissa isänmaallista retoriikkaa ja Venäjä-vastaisuutta hajanaista oppositiota vastaan. Elokuussa 2008 käyty alle viikon kestänyt Venäjän ja Georgian sota pilasi maiden välit ja katkaisi diplomaattisuhteet.

Tällä hetkellä maiden välillä ei ole käynnissä avointa konfliktia, ja oppositio on aiempaa yhtenäisempi. Enemmistön saaminen parlamenttiin on Saakashvilin joukoille nyt huomattavasti vaikeampaa kuin viimeksi.

- Tällä kertaa pelkkä hallinnollisten resurssien hyväksikäyttö ei riitä voiton varmistamiseksi, Markedonov sanoo.

Venäjän johto on vaatinut Saakashvilin eroa ja avoimesti kieltäytynyt puhumasta hänelle.

Miljoonasakkoja oppositiojohtajalle

Vahvistuneen opposition merkittävin hahmo on viime vuonna maan politiikan etulinjaan rynninyt miljardööri Bidzina Ivanishvili.

Hänen luotsaamansa Georgian unelma -ryhmittymä on ensimmäinen vakavasti otettava oppositioliike sitten vuoden 2003 ruusuvallankumouksen, joka nosti Saakashvilin valtaan.

Tuoreet mielipidemittaukset lupaavat oppositioryhmittymälle vaaleissa vahvan kakkossijan.

- Ivanishvili ei ole riippuvainen Saakashvilista taloudellisesti eikä poliittisesti, Markedonov muistuttaa.

Sekä Saakashvili että Ivanishvili kannattavat Georgian Nato- ja EU-jäsenyyttä. Ivanishvili haluaa kuitenkin parantaa suhteita Venäjään, ja Saakashvilin joukot syyttävätkin oligarkkia Kremlin sätkynukeksi.

Georgialaisviranomaisten Ivanishvilia vastaan tekemät poliittiset hyökkäykset ovat nekin toimineet itseään vastaan ja lisänneet hänen suosiotaan.

Vaalivoitto Saakashvilille elintärkeä

Saakashvilin poliittisen tulevaisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että uuden parlamentin jäsenistä yli puolet tulee hänen omasta puolueestaan, maata lähes vuosikymmenen hallinneesta Yhdistyneestä kansallisesta liikkeestä.

- Saakashvili jättää presidentin tehtävät ensi vuonna, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että hän olisi jättämässä politiikan, Markedonov sanoo.

Saakashvili on pedannut itselleen pääministerin paikkaa ensi vuonna voimaan astuvilla perustuslain muutoksilla.

Presidentin valtaoikeudet pienenevät ja päävastuu sisä- ja ulkopolitiikasta siirtyy pääministerille ja hallitukselle.

- Jos Saakashvilista tulee pääministeri, pystyy hän sanelemaan sekä ulko- että sisäpolitiikan suunnan, Markedonov tiivistää.

Parlamentin asema ei vahvistu jatkossakaan, mutta pääministerin nimittää parlamentin enemmistö. Saakashvilin oma jatko riippuu täten ratkaisevasti maanantaisten vaalien tuloksesta.

Vaaleista ei odoteta rehellisiä, mutta niiden sujuminen on joka tapauksessa perustavanlaatuinen testi Georgian demokratiakehityksen tulevaisuuden kannalta.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?