Iranin presidentti: Jeesus palaa varmasti pian

Julkaistu:

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad syytti länsimaita jatkuvasta uhkailusta YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona. Puheessaan presidentti käsitteli myös uskontoa.

Presidentin mukaan uhkailun avulla länsi yritettää saada kansakunnat taipumaan tahtoonsa.

- Sivistymättömät sionistit uhkailevat maatamme, mikä on tästä selkeä esimerkki, presidentti paasasi.

Tiukasta retoriikastaan huolimatta Ahmadinejad puhui korrektimmin kuin aikaisempina vuosina.

Iranin presidentti päätti puheensa uskonnolliseen sävyyn. Hän sanoi aistivansa, että islamin kahdestoista imaami Muhammad Al-Mahdi palaisi pian maan päälle Jeesuksen kanssa. Messiaiden paluu tulee Ahmadinejadin mukaan olemaan hyväksi koko ihmiskunnalle.

Ahmadinejad puhui New Yorkissa keskiviikkona kello 18 Suomen aikaan. Yhdysvallat boikoi puhetta. Israelin edustajia salissa ei ollut juutalaisen vapaapäivän takia.

Puheen takia YK:n päämajan edustalle oli kerääntynyt tuhatpäinen mielenosoittajien joukko. Mukana oli presidentin vastustajien lisäksi ydinvoiman vastustajia ja Israelin puolustajia.

Ennen kokousta Ahmadinejad ehti tuttuun tapaan provosoida Israelia ja Yhdysvaltoja. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina, ettei ole huolissaan Israelin uhkauksista tehdä sotilasiskuja Iranin ydinlaitoksiin.

- Emme ota sionistien uhkauksia vakavasti, Ahmadinejad sanoi.

Hän jatkoi toteamalla, ettei Israelilla ole historiallisia juuria Lähi-idässä, ja että valtio tulisi tuhoutumaan.

Sekä Israelin että Yhdysvaltojen edustajat tuomitsivat Ahmadinejadin puheet suoralta kädeltä.

- Presidentti Ahmadinejadin kommentit ovat iljettäviä, loukkaavia ja pöyristyttäviä, Valkoisen talon edustaja Tommy Vietor sanoi.

Turvaneuvosto koolla ydinohjelman takia

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan, miten edetä Iranin ydinohjelmasta käytävissä neuvotteluissa. Kokouksessa ovat läsnä turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenvaltioiden sekä Saksan edustajat.

Ahmadinejadin mukaan kiista sen ydinvoimaohjelmasta on ennen kaikkea Iranin ja Yhdysvaltain välinen.

- Olemme valmiita dialogiin Yhdysvaltojen kanssa saadaksemme ongelmaan lopullisen ratkaisun. Ehtona ovat molemminpuolinen kunnioitus ja suoruus, Ahmadinejad sanoi.

Ahmadinejad puhui YK:n yleiskokouksessa viimeistä kertaa. Iraniin valitaan uusi presidentti ensi vuonna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt