K24: Jeesus-papyrus on todennäköisesti väärennös - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija K24:lle: Jeesus-papyrus on todennäköisesti väärennös

Suomalaistutkija epäilee Jeesuksen vaimosta kertovan kirjoituksen aitoutta.

19.9.2012 14:31

Harvardin yliopiston professori Karen King esitteli Roomassa tiistaina papyruslöydön, jossa oli maininta Jeesuksen vaimosta.

Kotimaa 24 -sivuston haastattelema papyrustutkija Päivi Vähäkangas kuitenkin epäilee löydön aitoutta.

- Pidän hyvin todennäköisenä, että kyseessä on väärennös sekä paleografisista että sisällöllisistä syistä, Vähäkangas sanoo.

Hänen mukaansa papyrusta ei ole vielä ajoitettu tieteellisin menetelmin. Arvio  noin 1 600 vuoden iästä on tehty silmämääräisesti käsialan perusteella.

Roomassa itsekin tällä hetkellä olevan Vähäkankaan mukaan kirjoitus on tehty horjuvalla käsialalla, mikä kertoo kirjoittajan tottumattomuudesta.

– Suurempi epäilyksen aihe on sisältö. Miten on mahdollista, että tuntemattomasta kirjoituksesta on säilynyt vain yksi fragmentti, joka sisältää kuitenkin kaikkein jännittävintä, skandaalinkäryistä informaatiota.

- Da Vinci -koodin jälkeen Jeesuksen siviilisäädystä on keskusteltu kiivaasti. Filippoksen evankeliumissa mainitaan, että Maria oli Jeesuksen kumppani. Tästä on kuitenkin huomautettu, että koptinkielen sanavalinta "kumppani" on neutraali ja tarkoittaa lähinnä työtoveria tai matkakumppania. Vaimosta puhuttaessa tarvittaisiin koptin sana "shime" eli nainen. Nyt meillä on fragmentti, jossa Mariasta käytetään juuri tätä ilmaisua. Haiskahtaa siis tilaustyöltä, jonka tekijä on ollut tietoinen tästä keskustelusta.

Vähäkankaan mukaan papyrus ei tuo uutta tietoa historiasta, vaikka se osoittautuisikin aidoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?