Tutkijat väittävät: Suomeen tulee hyinen talvi - syy pohjoisnavalla

Julkaistu: , Päivitetty:

Ensi talvi on hyytävä, mikäli ilmastotutkijoita on uskominen.
Kylmyys johtuu siitä, että pohjoisnavan jääpeite on sulanut ennätyksellisen vähäiseksi.

Jos Pohjoisen jäämeren jääpeite jää kesäisin pieneksi, se ennustaa kylmää talvea Isoon-Britanniaan ja Pohjois-Eurooppaan.

Rutgersin yliopiston tutkija Jennifer Francis kertoi The Guardianille, että edellisen kerran tällaisia talvia oli vuosina 2007 ja 2011.

- Emme voi tehdä tarkkoja ennustuksia vielä, mutten olisi yllättynyt äärimmäisen kylmästä talvesta, hän kertoi.

Tämän vuoden napajään sulamismäärä on rikkonut vuoden 2007 ennätyksen. Napajäätä on sulanut yli Texasin osavaltion kokoinen alue.

Jäästä vapaa Jäämeri on kerännyt auringon lämpöä 24 tuntia vuorokaudessa koko pohjoisen, lyhyen kesän ajan. Syksyn kylmetessä veden lämpö vapautuu ilmakehään.

- Ilmakehässä on aivan kuin uusi energianlähde, kertoi Francis.

Lämmin vesihöyry vaikuttaa kaikkein tärkeinpään suihkuvirtaukseen, lännestä itään puhaltaviin tuuliin, jotka ovat raja kylmän arktisen ilmanalan ja lämpimämpien leveysasteiden välissä.

Viime vuosina suihkuvirtaus on kääntynyt pohjoista kohti ja myös hidastunut.

- Suihkuvirtaus on selvästi heikompi. Se tarkoittaa tietyn säätilan kestämistä kauemmin, oli se sadetta tai kuivuutta. Äärimmillään se voi johtaa tietyn säätilan ”blokkautumiseen”, eli olosuhteisiin, jotka esimerkiksi tuottavat hurjia lämpöaaltoja, kuten Venäjällä kesällä 2010, Francis kertoi.

Kun jää jatkaa hupenemistaan, suihkuvirtaus todennäköisesti hidastuu lisää ja siirtyy edemmäs pohjoiseen. Siitä seuraa suuria lämpötilanvaihteluja ja enemmän äärimmäisiä olosuhteita.

Ota kantaa

Toivotko kylmää talvea?

Kyllä 30% En 70%
Ääniä yhteensä 27682

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt