Tapettiinko USA:n suurlähettiläs tarkoituksella WTC:n vuosipäivänä? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tapettiinko USA:n suurlähettiläs tarkoituksella WTC:n vuosipäivänä?

Yhdysvallat tutkii, oliko Libyan Bengasissa tehty lähetystöhyökkäys sittenkin tarkoin suunniteltu.

Asemies viittilöi Yhdysvaltain Bengasin-konsulaatin ulkopuolella myöhään tiistaina.

13.9.2012 6:31

Alunperin uskottiin, että Yhdysvaltain Libyan-suurlähettiläs Chris Stevens kuoli Bengasin konsulaatin edessä järjestetyn mielenosoituksen riistäydyttyä käsistä ja väkijoukon sytytettyä rakennuksen palamaan.

Konsulaatin tuhonneen mellakan syyksi on kerrottu profeetta Muhammedia rienaava elokuva. Mutta hyökkäyksen ajoitus ja toteutustapa nostattivat uusia kysymyksiä.

Hyökkäyspäivänä viime tiistaina vietettiin syyskuun 2001 terrori-iskujen vuosipäivää. Yhdysvallat selvittääkin, oliko hyökkäys nimenomaan suunniteltu ja provosoitu tuolle päivälle.

- Vaikuttaa liian koordinoidulta ja ammattimaiselta ollakseen spontaani, luonnehti nimettömänä pysyttelevä amerikkalainen turvallisuuslähde uutistoimisto AP:lle.

Tällä viitataan siihen, että mukana näytti olevan vahvasti aseistautuneita asemiehiä, jotka pippuroivat konsulaattia eri suunnilta sekä käsiasein että singoin.

Joka tapauksessa on todennäköistä, että terroristit käyttivät mielenosoituksen antamaa tilaisuutta hyväkseen.

Libyassa vaikuttaa mm. Ansar al-Sharia -niminen terroristiryhmä sekä toinen suoraan al-Qaidaan liitetty ryhmä, joilla on toimintaa Bengasissa.

Islaminuskoiset mielenosoittajat ympäri maailman ovat raivostuneet amerikkalaisvalmisteisesta elokuvasta, jossa profeetta Muhammed esitetään mm. lapsiinsekaantujana. Elokuva on valmistunut jo aiemmin, mutta vasta nyt siitä on julkaistu netissä arabiankielinen esittelyvideo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?