Sotilaan ovela hämäys koitui bin Ladenin pojan kuolemaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotilaan ovela hämäys koitui bin Ladenin pojan kuolemaksi

Kuvakaappaus videolta, jossa näkyy huone, jonne Osama bin Laden ammuttiin.

Julkaistu: 11.9.2012 11:11, Päivitetty 11.9.2012 11:21

Uusi paljastuskirja kertoo, miten amerikkalaissotilaat hämäsivät terroristijohtaja Osama bin Ladenin poikaa hänen kohtalokseen käyneessä operaatiossa.

CBS-kanava on haastatellut nimimerkin Mark Owen julkaisemaa kirjaa ”Kova päivä”, joissa hän kertoo Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaiden hyökkäyksen yksityiskohdista.

Amerikkalaissotilaat tappoivat Osama bin Ladenin ja tämän pojan Khalid bin Ladenin hyökättyään heidän piilopaikkaansa Pakistanin Abbottabadissa. Yksi piilopaikkaa vartioineista oli bin Ladenin poika.

CBS:n haastattelussa Owen kertoo tilanteesta, jossa hän seurasi toista sotilasta heidän alkaessaan vyöryttää bin Ladenin piilopaikkaa.

Owen kuvailee sotilaskaverinsa toimintaa: –Hän näkee jonkun pään kurkkaavan kulman takaa ja menevän uudestaan piiloon. Hän kysyy: OK, tiedätkö mitä, kuka se on? Mitä luulet?

– Joo, en tiedä, Owen vastaa

Owenin mukaan sotilastoveri kuiskaa ei kiihtyneenä, ei huutaen tai mitään:

–  Hei Khalid. Khalid, hän kutsui bin Ladenin Khalid-poikaa nimeltä kuitenkaan tietämättä, onko pimeässä näkyvä hahmo juuri Khalid.

Tämä kuiskaus oli ratkaiseva hämäys: Khalid vilkaisi kulman takaa uudestaan pimeyteen, että kuka ihme häntä kutsuu nimeltä.

Tällöin Owenin sotilastoveri ampuu Khadilin, mikä huomataan, kun sotilaat etenevät talossa ruumiin ohi.

Tämän jälkeen amerikkalaissotilaiden kärkimies jatkaa etenemistä, Owen seuraa kakkospaikalla.

Sitten kärkimies menee huoneeseen, missä näkyy maassa makaava miehen ruumis, jonka ympärillä on kaksi naista. Kärkimies ryntää riskillä naisten luo ja työntää nämä seinää vasten. Hän tarkastaa, ettei kummallakaan ole itsemurhan varalta pommiliiviä päällään.

Sitten Owen ja kolmas sotilas toteavat maassa makaavan miehen olevan Osama bin Laden. He päättävät ampua haavoittunutta bin Ladenia vielä useita kertoja.

Yhdysvaltain korkein johto seuraamassa hetkeä, jolloin bin Ladenit ammutaan.