Mahmoud, 21, selvisi joukkosurmasta Aleppossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mahmoud, 21, selvisi joukkosurmasta Aleppossa

Varhain maanantaina, juuri ennen auringonnousua, yhdentoista miehen silmät sidottiin ja heidät teloitettiin Aleppossa. Tai niin vartijat luulivat tehneensä - yksi miehistä, Mahmoud, jäi henkiin.

Henkiinjäänyt Mahmoud sai hoitoa kapinallisten kenttäsairaalassa.­

7.8.2012 15:01 | Päivitetty 7.8.2012 15:32

Aleppossa asuvaan palestiinalaiseen Mahmoudiin, 21, osui kolme luotia: yksi rintaan, yksi jalkaan ja yksi raapaisi päätä.

Ampujien poistuttua Mahmoud tajusi olevansa elossa.

- Hengitin syvään ja lausuin šahadan (islaminuskoisten uskontunnustuksen), Mahmoud kertoi uutistoimisto AP:lle vain tunteja pelastumisensa jälkeen.

- Yritin nousta ylös, mutta aloin huutaa, koska vuosin verta.

Vastaavanlaisia kertomuksia Syyriassa tapahtuneista joukkosurmista on kuultu useita jo lähes puolitoista vuotta kestäneen Syyrian konfliktin aikana.

Vapaan Syyrian armeijan aktivistien mukaan presidentti Bashar al-Assadia vastaan suunnatuissa taisteluissa on kuollut jo 19 000 ihmistä.

Yksityiskohdat ovat kuitenkin niukkoja - ne perustuvat pitkälti aktivistien raportteihin, tai YouTubeen laitettuihin amatöörien kuvaamiin videopätkiin verisistä ruumiista ja joukkohaudoista. Lähteiden todenperäisyyttä on vaikea vahvistaa.

Mahmoudin tarina

Kapinallisten tilapäisessä kenttäsairaalassa ensiapua saanut Mahmoud pystyi hädin tuskin puhumaan. Hän esiintyi etunimellään suojellakseen alueella asuvaa perhettään.

Mahmoudin tarinaakaan ei ole pystytty vahvistamaan. AP pitää kuitenkin miehen vammoja yhdenmukaisina hänen, ja niiden henkilöiden kertomusten kanssa, jotka löysivät Mahmoudin ja tämän kuolleet toverit.

Viime torstaina Mahmoud lähti ystävänsä kanssa hakemaan palkkaa työpaikaltaan. He kuulivat taisteluiden ääniä.

Pian kahdeksan siviilivaatteisiin pukeutunutta miestä pysäytti heidät ja vaati saada nähdäkseen henkilöllisyystodistuksia sekä kännyköitä.

Mahmoudin kännykästä löytyi videoita hallituksenvastaisista mielenosoituksista, sekä viestejä, joita Mahmoud oli lähettänyt Vapaan Syyrian armeijalle. Niissä hän toivotti  kapinallisjoukoille siunausta ja menestystä.

Mahmoud kavereineen heitettiin kuorma-auton lavalle ja heidät vietiin kaatopaikalle. Miesten silmät ja kädet sidottiin ja heitä hakattiin kepeillä, sekä suurilla kivillä. Sitten heidät luovutettiin turvallisuusjoukoille.

Karut vuorokaudet vankilassa

Mahmoud lukittiin selliin, jossa oli noin 12 vankia. Joka päivä osa miehistä vietiin pois ja toisia tuli tilalle.

- Meitä pidettiin sellissä neljä päivää. Saimme vain kerran vettä juodaksemme. Ruokaa emme saaneet koskaan, Mahmoud kertoi.

- Meiltä ei ikinä kysytty mitään. Joka päivä vain lyötiin, lyötiin, lyötiin.

Maanantaina ennen auringonnousua vartijat kiskoivat Mahmoudin ja kymmenen muuta vankia selleistään, ja kertoivat, että miehet vietäisiin tapaamaan tuomaria.

Käsistä sidottuina ja silmät peitettyinä miehet kuljetettiin Aleppon laitakaupungille. Heidät asetettiin riviin kivikkoiseen maastoon.

Sitten alkoi ampuminen.

- He ampuivat meitä silmittömästi. Ensimmäinen luoti osui minua rintaan, sitten toinen jalkaan, sitten päähän. Kun tunsin osuman päässäni ajattelin, hyvä luoja, nyt kuolen.

Muutamien minuuttien kuluttua aseet vaikenivat ja hiljaisuus laskeutui veristen ruumiiden ylle.

Henkiin jäänyt Mahmoud hankasi kasvojaan kiviin saadakseen siteen pois silmiltään ja ryömi eteenpäin, kunnes paikalliset asukkaat löysivät hänet.

Pelastajan kertomaa

Yksi pelastajista oli laukaukset kuullut 22-vuotias sähkömies. Hän pelkäsi pahinta, sillä mies oli päivää aiemmin löytänyt samalta paikalta kuusi ruumista.

Nimettömänä esiintynyt mies näytti AP:lle kännykästään videoita verisistä ruumiista, jotka oli kasattu pinoon. Miehen mukaan kaikki uhrit oli ammuttu.

Valkoinen lava-auto saapui noutamaan yhdeksää ruumista kenttäsairaalasta Mahmoudin kertoessa tarinaansa. Omaiset olivat noutaneet kymmenennen uhrin jo aiemmin.

Nimettömät uhrit

Kaikkien ruumiiden kädet oli sidottu, muutamalla oli yhä side silmillään. Kahdella oli ampumavammoja päässään, toisilla oli veriset kasvot ja rintakehät, tai verta oli tullut heidän korvistaan. Yhdelläkään uhrilla ei ollut kenkiä jaloissaan.

Uhreja ruumishuoneelle noutamaan tullut 18-vuotias aktivisti sanoi, ettei uhreilla ollut henkilöllisyystodistuksia.

- Emme itse asiassa tiedä heistä mitään, mies totesi.

Hän aikoi kuitenkin ajaa lähikylien kautta, jos niiden asukkaat tunnistaisivat uhrit.

- Jos kukaan ei tunnista ruumiita, niin laitamme uhrien kuvat Facebookiin, jotta omaisilla on mahdollisuus saada tieto läheistensä kuolemasta.

Syyrialainen poika katseli auton lavalle nostettujen uhrien jalkoja.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?