Suomalaisehdokas liian nuori Somalian presidentiksi? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisehdokas liian nuori Somalian presidentiksi?

Suomessa asuvan Amal Abdi Ibrahimin ehdokkuus Somalian presidentinvaaleissa näyttää kaatuvan.

Somalian presidentiksi pyrkivä Amal Abdi Ibrahim tekisi presidenttinä parannuksia erityisesti lasten ja naisten oloihin.­

3.8.2012 16:38 | Päivitetty 3.8.2012 16:30

Uutta perustuslakia pohtiva kokous hyväksyi tällä viikolla lakiluonnoksen, jonka mukaan presidenttiyden ikäraja on 40 vuotta. Ibrahim on 37-vuotias.

Asiasta kertoi maakuntalehtien yhteinen ulkomaantoimitus perjantaina. Ibrahimin kampanjaa vetävä Riikka Kämppi kertoi STT:lle, että kampanjointi jatkuu vielä.

Kämpin mukaan ikäraja sulkee pois presidenttiehdokkuuden niiltä, jotka ovat paenneet sisällissotaa teini-ikäisenä.

- Tämä kytkeytyy isompaan kysymykseen siitä, onko vallanvaihdos mahdollinen ja toteutuuko naisten osallistuminen.

Monet vaalien ehdokkaista tulevat ulkomailta, kuten Mogadishusta kotoisin oleva Ibrahim. Hän pakeni Somalian väkivaltaisuuksia Suomeen 20 vuotta sitten.

Ilta-Sanomat haastatteli Ibrahimia heinäkuun alussa. Hän kertoi tuolloin, että kotimaan kaoottiseen tilanteeseen tarvittaisiin kipeästi useita parannuksia.

Erityisesti hän panostaisi presidenttinä lasten koulutukseen ja orpolasten oloihin. Lisäksi hän tukisi naisten yrittäjyyttä.

Vaikka parlamentti sinetöisi perustuslain ja presidenttiehdokkuuden ikärajan, Kämpin mukaan Ibrahim jatkaa tavalla tai toisella Somalian politiikassa.

Harkinnassa on vielä, pyrkiikö hän parlamenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?